Hangi Elektrik Tarifesini Seçmelisiniz?

Hangi Elektrik Tarifesini Seçmelisiniz?

Elektrik faturanızın daha düşük gelmesi için evde uygulayabileceğiniz çok sayıda farklı tasarruf seçeneği bulunuyor.

A+A-

Enerji tasarrufu yapmak için siz de bu yöntemleri deneyebilir ve daha düşük enerji giderlerine sahip olabilirsiniz. Elektrik faturasını düşürmenin bir yolu da doğru tarifeyi seçmektir. Pek çok kişi bilmiyor ancak dileyen herkes elektrik tarife seçenekleri arasında kendine uygun olanı seçebilir ve kolaylıkla tarife değişikliğine gidebilir.

Öncelikle elektrik tarifeleri 2022 yılında iki farklı seçenek halinde tüketicilere sunuluyor. Bunlar tek zamanlı ve çok zamanlı elektrik tarifesi şeklindedir. Tek zamanlı elektrik tarifesi, en çok kullanılan tarife oluyor. Bunun nedeni ise çok zamanlı tarifeye geçme gibi bir imkana sahip olunduğundan bihaber olunmasıdır. Bir de tarife seçeneklerinin farkında olan ancak tek zamanlı tarifeyi kendine daha uygun bulanlar var.

Tek zamanlı tarifede günün tüm saatlerinde elektrik kullanımı gideri aynı birim saat üzerinden hesaplanıyor. Çok zamanlı tarifede ise adından da anlayabileceğiniz gibi günün farklı zaman dilimlerinde farklı birim fiyatlar üzerinden bir hesaplama yapılıyor. Bu doğrultuda aylık toplam enerji bedeli hesaplanıyor ve yine tek bir faturaya bu kullanım oranı yansıtılıyor. Yani çok zamanlı elektrik tarifesini seçenler her ay 3 farklı elektrik faturası ödemiyor. Tek bir faturalandırma yapılıyor ve bu faturalandırmada toplam gider belirtiliyor.

Çok zamanlı elektrik tarifesinde 1 gün 3 farklı zaman dilimine ayrılıyor. Saatler ise şöyle:

  • 06:00 - 17:00
  • 17:00 - 22:00 
  • 22:00 - 06:00

Peki, hangi tarife size daha uygun? İşte bu sorunun yanıtı her bireye göre değişebiliyor ve bu nedenle kararı da siz vermelisiniz. Eğer günün belirli saatlerinde elektrik enerjisini daha fazla kullanıyorsanız, bu fazla kullanımın düşük birim fiyat üzerinden değerlendirilmesi söz konusu ise çok zamanlı tarife size daha uygun demektir. Dolayısıyla elektrik kullanım alışkanlıklarınızı göz önünde bulundurarak bir karar vermenizde fayda olacaktır.

Tarife değişikliğine gitmek isterseniz ne yapmalısınız ve nasıl bir başvuru gerçekleştirmelisiniz? Bu sorunun yanıtı da dahil olmak üzere elektrik tarife seçenekleri hakkında daha fazla bilgi için Enerjisa internet sitesi ziyaret edilebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.