HAYDAR ALİYEV’İN DOĞUMUNUN 100. YILINDA ANILDI

HAYDAR ALİYEV’İN DOĞUMUNUN 100. YILINDA ANILDI

Türkiye-Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği, Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu ve Haydar Aliyev Fen Lisesi Müdürlüğünce düzenlenen programla Haydar Aliyev’in 100. Doğum günü kutlandı.

A+A-

 Dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın  lideri Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yılı, merhum cumhurbaşkanının ismini taşıyan okulun öğrencilerinin katılımıyla kutlandı.

               Haydar Aliyev Fen lisesinde  düzenlenen ve okul edebiyat öğretmeni Nezahat Parlar tarafından hazırlanan programda ,düzenlenen “HAYDAR ALİYEV VE TÜRK DÜNYASI “konulu şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri  Iğdır Azerbaycan Evi Derneği başkanı Serdar Ünsal,Azerbaycan Kars Başkonsolos yardımcısı  Burhan Novruzlu,diplomat Perviz Budagov ,gazeteci Cabbar Şıktaş,Okul müdürü Hikmet Ulus, öğretmen Nezahat Parlar tarafından verildi.

             Programda konuşan Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel başkan yardımcısı Iğdır  Azerbaycan Evi Derneği  başkanı Serdar Ünsal ,Azerbaycan’ın bağımsızlığının simgelerinden birisi olan merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in 100. doğum yılı. Haydar  Aliyev  Türk dünyasının önemli liderlerinden biridir. Çağdaş Azerbaycan’ın temellerini atan liderdir. Bugün Azerbaycan’ın gelişimini, ilerlemesinin temelini atan projeleri ile Azerbaycan’ı Kafkasların parlayan yıldızı haline getiren bir liderdir. Haydar Aliyev bir Atatürk hayranıdır. Onun kurtuluş savaşında verdiği mücadeleyi örnek Alarak onun devrimlerini yaptıkları işleri Azerbaycan’da uygulamıştır. Bağımsızlıktan sonra Rusların ve dış güçlerin Azerbaycan’ı yeniden Rusların boyunduruğuna sokma çalışması, iç savaş tehlikesi, Dağlık Karabağ savaşı ve ekonomik krizlerle mücadele eden Azerbaycan'ın başına geçerek ülkesine istikrar ve ekonomik kalkınma kapılarını açan Haydar Aliyev’i, 100.Doğum Yılı’nda saygı ve sevgiyle anıyoruz.”dedi.

                Ünsal, Haydar Aliyev'in hayatına baktığımızda hemen tüm kesimler itibariyle gerçekten bulunduğu bölgenin, Azerbaycan'ın, Türk dünyasının tarihinde iz bırakan projeler altında imzasının olduğunu görürsünüz. İşte bu sebeple Azerbaycan’ın  lideri Haydar Aliyev’in Türk Dünyasının önemli simaları arasında yer aldığını görürsünüz. Haydar Aliyev’in Tek millet iki devlet sözünün çok derin bir manası vardır, Türkiye Azerbaycan arasında kurulan ilişkilerin ne denli güçlü kardeşlik temeline oturduğunun çok özlü bir ifadesi ancak bu sözle ifade edilirdi. Bugün Azerbaycan ‘da ve dünyada Haydar Aliyev sevgisi  yüksek seviyelere çıkmıştır. İnsanlar onun Azerbaycan için yaptıklarını öğrendikçe daha çok sevmektedir. Kendisini Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinde kaldığı süre içinde yakından tanıdığım ve görüştüğüm için kendimi mutlu sayıyorum. Kendisi Nahçivan'ın da zor günlerinde Ermenilere karşı dik cesaretli duruşuyla korku vermiş Türkiye'den ve Azerbaycan halkından aldığı destekler ile o zamanki Ermenistan devlet başkanı Robert Koçaryan'a gereken resti çekerek Sederek ilçesine yapılan saldırıları önlemiştir.Ermeni ablukası altındaki Nahçıvan'ı zor durumdan kurtarmıştır.Yarışmada ödül alan öğrencilere hediye veren Gülşen Giyimin sahibi Hidayet Gülşin,Koton mağazası sahibi Serhat Sofuoğlu’na Azerbaycan Kars başkonsolosluğuna Okul müdürü Hikmet Ulus,öğretmen Nezahat Parlar’a teşekkür ediyorum. "şeklinde konuştu.

         Haydar Aliyev’in Türkiye Azerbaycan kardeşliğine büyük önem verdiğini vurgulayan Azerbaycan Kars Başkonsolos yardımcısı  Burhan Novruzlu,”Dilucu sınır kapısının açılmasını sağlayarak iki kardeş ülkeyi birbirine yakınlaştırmıştır. Bugünkü Türkiye Azerbaycan kardeşliğinin temelini atmıştır. Bağımsız Azerbaycan’ın kurulmasında büyük mücadele etmiştir.Oğlu Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’de Türkiye ‘nin desteği ile işgal edilen Azerbaycan topraklarını kurtarmıştır. Programı hazırlayanlara teşekkür ederim.”dedi. 

                Haydar Aliyev ile ilgili hatıralarını anlatan gazeteci Cabbar Şıktaş,”Haydar Aliyev dahi bir insandı. Onunla tanışmamız Ermenilerin Sederek bölgesine yaptığı saldırılar sırasında tanıdım. Ermeni saldırılarını yaptığı açıklama ve görüşmelerle durdurmuştur. Nahçıvan’da ilk işi 1992’de Nahçivan’da Kirov caddesinin ismini değiştirerek ATATÜRK caddesi yapmıştı.Oğul Aliyev’de Ermenilerden geri aldığı Şuşa’da ilk caddeye ATATÜRK ismi verdi ve açılışını yaptı. Bunların hepsi iki devlet tek millet oluşumuzun en güzel örneğidir. Baba ve oğul Atatürk'ün Türk milleti için ne kadar önemli olduğunu bildikleri ve Atatürk’ü sevdikleri için yapmışlardır. Gençler okuyunuz Azerbaycan’ı gezin görün Türk yurdunu tanıyın”şeklinde konuştu.

                         Program hediyelerin verilmesi ve hatıra fotoğraflarının çekilmesi ile son buldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.