HIV virüsü tedavisinde efsanevi buluş!

HIV virüsü tedavisinde efsanevi buluş!

Temple Üniversitesi Tıp Fakültesi NeuroAIDS Merkezi'nden bilim insanları, HIV virüsü tedavisinde gen değiştirme tekniği geliştirerek çığır açacak bir buluşa imza attı.

A+A-

HIV virüsü tedavisinde devrim gibi bir buluş gerçekleştirildi. Temple Üniversitesi Tıp Fakültesi NeuroAIDS Merkezi'nden bilim insanları HIV virüsünün ilk kez tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ortaya koyan bir adım attılar.

Bilim insanları 29 fare kullanarak yaptıkları araştırmada bazılarına virüsü düşük seviyelere indiren ARV tedavisi ve gen değiştirme tekniği uygulayarak HIV virüsünü etkilenmiş hücreleri yok etmeyi başardılar.

Sonuç olarak da hayvanların yüzde 30'unda hiçbir virüsün kalmadığı görüldü. Araştırmacılar ilk olarak 'LASER ART' olarak adlandırılan yöntemle kanda sürekli bölünmeyle çoğalan virüsü azaltmayı başardı. Daha sonra da gen değiştirme tekniği olarak bilinen 'CRISPR' yöntemiyle HIV virüsünü, virüslü genlerden bulaşmış olan dolaşım halindeki hücrelerden temizlediler. Tek başına kullanıldığında yeterli olmayan CRISPR yönteminin yanısıra LASER ART tedavisi ile birlikte uygulandığında bu virüsün hayvan genlerinden yok edildiği belirlendi.

Time dergisi tarafından yayınlanan araştırma hakkında konuşan NeuorAIDS merkezi direktörü Kamel Khalili, bu deneyin sonuçlarıyla teknoloji ve geliştirdikleri yöntemi kullanarak HIV virüsünü temizleme veya yok etmeyi başarabilecekleri açıklamasında bulundu. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.