Hocalı şehitlerinin 31. Yıldönümü Iğdır’da anıldı

Hocalı şehitlerinin 31. Yıldönümü Iğdır’da anıldı

Iğdır'da, 1992 yılında Azerbaycan'ın Hocalı kentinde gerçekleştirilen katliamda şehit olanlar törenle anıldı.

A+A-

Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği tarafından 125. Yıl Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen Hocalı Soykırımı'nı anma programı, saygı duruşu ve Türkiye ile Azerbaycan milli marşlarının okunmasının ardından Hocalı soykırımını anlatan film ile devam etti.

                Açılış konuşmasını okul müdürü Ali Ekber İpek yaparak, Hocalı’da Ermeniler bir soykırım yapmıştır. Masum insanları öldürmüştür hem de işkencelerle Türk Milleti Olarak Hocalı soykırımını unutmadık unutmayacağız. Şeklinde konuştu.

               Programda konuşan Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Serdar Ünsal, " Hocalı denince aklıma Şubat ayının soğuk bir gecesi gelir,Hocalı denince aklıma masum silahsız insanların soykırıma uğraması gelir. Gözü gönmüş Türk düşmanı olan Ermeniler,   Rusların desteği ile Hocalı’da bir katliam yapmışlardır. Masum silahsız insanları öldürmüşlerdir. Bu soykırım tarihe Ermenilerin yaptığı soykırım olarak geçmiştir. Maalesef Hocalı’da yapılan bu soykırımı Türkiye dahil hiçbir ülke soykırım olarak kabul etmemektedir. Hocalıya adalet istiyoruz. Hocalı soykırım olarak tanınsın. Ermenilerin Hocalı’da yaptığı soykırımı Almanya da Naziler Yahudilere bile yapmamıştır. 26 Şubat günü Türk dünyası ve Azerbaycan için en acılı günlerden biri olmanın yanı sıra aynı zamanda insanlık tarihi için de kelimenin tam anlamıyla kapkara bir sayfadır . Ermenilerin Hocalı da yapmış olduğu vahşice soykırım aslında hür dünyanın insanlığın utanç günüdür Her fırsatta Türk düşmanlığı yapan Ermeniler26 Şubat 1992 yılında da düşmanlıklarını bir kere daha göstermiş hür dünyanın gözü önünde Türk katliamı yapmıştır. Bu katliama da insan hakları dünya insanlığı seyirci kalmıştır.. Hocalı soykırımını unutmadık unutmayacağız..”dedi.      

              .Programda konuşan Avukat Mesut Öztürk, Ermenilerin yaptığı zulümler ve katliamların iyi bir şekilde anlatılmadığını belirterek, "Biz bu soykırımı bir türlü anlatamadık ve bir karar da aldıramadık. Dünya geneline baktığımız zaman nüfusu 9 milyon olan ve bunun sadece ülkesinde 3 milyonu yaşayan Ermeni toplumu, 150 milyonluk Türk nüfusuna karşı büyük bir çığırtkanlık yapıp bugüne kadar birçok parlamentoda olmayan sözde soykırım tasarısını kabul ettirmiştir" dedi.

                Iğdır Üniversitesi Öğretim görevlisi Sözer Akyıldırım’da,”Ermeniler 840 yıl Türklerle bir arada yaşamıştır ekmeğimizi bölüşmüşüz. Fakat nedense Oyuna gelen Ermeniler Türk milletine ihanet etmiştir.!.5 Milyon Ermeni öldürüldü diyorlar. Nasıl nerede ne zamn öldürülmüş belli değil. Atam bombası atılmıştır ölen insan sayısı 140 bindir. Büyük bir deprem olmuştur ölen kişi sayısı 50 bindir . Nasıl oluyor da 1915 yılında o kadar insan ölür. Bunların hepsi yalandır. Nitekim Ermeniler Hocalıda katliam yapmışlardır. Iğdır da yapmışlardır.”dedi.

                    Programa Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal, Avukat Mesut Öztürk, Iğdır Üniversitesi Öğretim görevlisi Sözer Akyıldırım ,okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.           

                        Program, Iğdır Azerbaycan Evi Derneği tarafından 9 yıldan beri düzenlenen Hocalı konulu resim dalında 125. Yıl Anadolu lisesi öğrencisi Melike Bayat birinci ,  kompozisyon dalında Sosyal   Bilimler lisesi öğrencisi  Efe Yaşar birinci,   Melekli Şehit P. Çvş. Tunay Şafak ÇPAL  Öğrencisi Rugayye Boz,ikinci  Yasin Alkış  üçüncü , şiir dalında yarışmasında125. Yıl Anadolu lisesi öğrencileri Zeynep Naz Özcan  birinci Aslı Çelik ikinci ,Elif Polat üçüncü olarak ödül aldılar. Program  öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.