Honaz'da Atatürk ve Mübadele Konferansı

Honaz'da Atatürk ve Mübadele Konferansı

Türkiye’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 81.yıl dönümü nedeniyle ‘Atatürk ve Mübadele’ konulu konferans düzenlendi.

A+A-

Yazar Kemal Yalçın tarafından verilen konferansta Atatürk’ün Balkan Savaşları ve sonrasında yaşadıkları ile mübadillerin yaşadıkları anlatıldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 81. yıl dönümü nedeniyle Honaz Belediyesi tarafından Halk Eğitimi Merkezi Toplantı Salonu’nda ‘Atatürk ve Mübadele’ konulu konferans düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan konferansa yüzlerce vatandaş katıldı.

Honaz’da ‘Atatürk ve Mübadele’ konuşuldu

Konferans öncesi ilk konuşmayı Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek yaptı. Honaz’da Atatürk ve mübadeleyi birlikte anmak istediklerini belirten Kepenek, ‘’Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 81.yıl dönümünde minnetle ve şükranla anıyorum. O bu toprakların bağımsızlığı için her şeyiyle mücadele ederek bizlere bu güzel ülkeyi bıraktı. Ona her daim minnettarız. Mübadele kararını alarak şu an ilçemizin Hisar Mahallesi’nde yaşayan muhacir kardeşlerimizin ülkemize gelmesini sağladı. Onların ne büyük zorluklar yaşadığını hep duyduk. Benim çocukluğumda sıra arkadaşlarımın ikisi de muhacirdi. Onlarla okudum ve çok güzel günler geçirdim. Selanik’li olan Mustafa Kemal Atatürk’ün hemşerilerinin ilçemizde olmasından dolayı çok mutluyuz. İnşallah onları ata topraklarına götüreceğiz’’dedi.

Konferansta konuşan yazar Kemal Yalçın da konuşmasına Atatürk’ü anarak başladı. Yalçın, ‘’Ben yıllardır yurtdışında yaşayan biri olarak hiçbir ülkede insanların kurucu liderlerini bu kadar sevdiğini görmedim. Bu toprakların insanlarının Mustafa Kemal Atatürk’e olan sevgisi içten, samimi ve çıkarsız. Bu sevgi her geçen yıl daha da artıyor. Bundan sonra da artacağa benziyor. Onu ve silah arkadaşlarını minnetle anıyorum’’dedi.

Yazdığı Emanet Çeyiz kitabında mübadele insanlarının hayatını anlattığını belirten Yalçın şunları söyledi: ‘’ Benim atalarıma Rum komşuları tarafından bırakılan emanet bir çeyizi sahiplerine götürmek için yola çıkmıştım. İnanılmaz hayat hikayelerine ulaştım. Mübadillerin yaşadığı sıkıntılar, dertler, acıları bir araya getirerek gelecek kuşaklara bir miras bıraktım. Şimdi burada Selanik’ten gelenlerin çocuklarını, torunlarını görmekten dolayı çok mutluyum’’diye konuştu.

Konferans plaket takdimi ve yazar Kemal Yalçın’ın kitaplarını imzalamasının ardından sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.