İlk’lerin Santrali

İlk’lerin Santrali

Bu sene itibarı ile tam kapasite elektrik üretimine başlamış olan Kızıldere 3 JES, Anadolu Ajansı muhabirine  bilgi verdi.

A+A-

Zorlu Enerji Yatırımlar İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdürü Ali Kındap, 500 milyon dolar harcama ile devreye alınmış olan Kızıldere 3 Jeotermal Enerji Santrali'nin (JES) dünyada alanında tek noktaya yapılmış olan en büyük tesis olma özelliği taşıdığını ifade ederek, çürük buhardan üretilen elektrik ile literatüre geçen "kombine jeotermal santrali" konseptinden, gıda sektörü için karbondioksit buzu sağlanması ve kurulacak organize sera bölgesine entegrasyonuna kadar pek çok "ilk"in bu yatırım ile hayata geçirildiğini ifade etti.

Jeotermal enerji sektörü ve yatırımları ile alakalı sorulara cevap veren Kındap, Kızıldere'de 15 megavat kapasiteli Kızıldere 1, 80 megavat kapasiteli Kızıldere 2 ve 165 megavat kapasiteli Kızıldere 3 santralleri ile toplam 700 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Jeotermal sahalarda farklı sıcaklık düzeyleri olduğuna ve bu yatırımlarda sıcak suya ulaşabilmenin önemine işarette bulunan Kındap, Kızıldere 3 JES'in 246 derece ile en yüksek su sıcaklık değerini yakaladığını da dile getirdi.

Jeotermal enerji yatırımlarında en büyük riskin yerin altında olduğunu, öngörülemeyen maliyetlerin yerin altından kaynaklandığını belirten Kındap,

"Yerin altının yönetilmesi daha zor. Bir tahmin yaparsınız ama günün sonunda öngörülen yatırımların daha üzerine çıkabilirsiniz. Jeotermalde petrol ve gazdaki gibi tüm arama ve sondaj sürecindeki aynı maliyetlerle karşı karşıyayız ama biz buna ek olarak kaynağın sürdürülebilirliğini de sağlamak zorundayız. Bizim kaynağımızın tükenmemesi lazım, çünkü tükenen bir kaynak üzerine tesis kuramayız. Kaynağımızı kapalı çevrim içinde yer altını enjeksiyonla besleyerek sürdürülebilir kılmak zorundayız. Yani arama ve sondaj faaliyetleri için on milyonlarca kaynağı yatırırız ve asıl iş kaynağı bulduğumuz zaman başlar." değerlendirmesinde bulundu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.