İZ-DE-GÜÇ Yılı Konferansla Tamamladı

İZ-DE-GÜÇ Yılı Konferansla Tamamladı

İzmir’de faaliyet gösteren İZ-DE-GÜÇ: İzmir Denizlililer Güçbirliği Derneği yılı konferansla tamamladı.

A+A-

Henüz kurulalı bir yıl olmasına rağmen, her ay “Yâren Sohbeti”nde  farklı bir temayla bir araya gelen İZDEGÜÇ mensupları bu sefer “Türk kültüründe somut olan ve  somut olmayan kültür varlıklarımız” başlıklı konferansıyla Prof. Dr. Metin EKİCİ’yi ağırladılar.

1 Haziran 2022 Çarşamba akşamında, doğal ortamda “Oba Yörük Türkmen Müze Çadır”da buluşan İZDEGÜÇ’ün konukları arasında bu sefer Denizli’nin Güney ilçesi Kaymakamı Osman ACAR ile Kemalpaşa ilçesi Ören Mahallesi Muhtarı –aslen Güney ilçesinden olan- Fuat KOÇBUĞ da vardı.

Ege İzmir Yörük Türkmen Federasyonu Başkanı İsmet İLHAN ile çeşitli Yörük Türkmen Derneği başkanlarının ev sahipliği yaptığı İZDEGÜÇ gecesi, başladığı gibi samimi bir ortam içerisinde özlem giderilen bir buluşma yanında Ekici Hocanın dikkatle dinlenen konferansıyla noktalandı:

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı Bölüm Başkanı; İZDEGÜÇ Yönetim Kurulu üyesi, aynı zamanda da UNESCO Kültür Varlıkları Komitesi Başkan Yardımcısı ve Türkiye temsilcisi de olan Prof. Dr. Metin EKİCİ konuşmasında özetle şunlara değindi:

UNESCO 1945’te kurulan uluslar arası bir örgüttür. Türkiye, günümüzde 191 ülkenin üye olduğu bu örgütün kurucuları arasındadır.

Mutfak, sofra, giysi, müzik, ritüeller,nevruz, Hıdrellez,arkeolojik alanlar, İstanbul’un tarihi yarımadası, Divriği Ulu Cami, Turan Sultan Şifahanesi, Pamukkale vb ülkemizin kayda geçirttiği Dünya Kültür  Mirası listesine kaydettirdiği somut kültür varlıklarımızdır.

Somut olmayan kültür varlıklarımız içinde de: Âşıklık geleneği, karagöz, Nevruz Bayramı, geleneksel sohbet toplantıları, Kırkpınar yağlı güreşleri, Alevi Bektaşi kültüründeki semah, Mevlevilikteki semâ, tören keşkeği, yufka/ince ekmek, geleneksel Türk okçuluğu, minyatür, ebru, mangala, hüsnü hat,  İzmir lokma, çeyiz serme, ahilik vb İzmir’den 35 unsuru somut olmayan dünya miras listesine kaydettirdik. Denizli’den 10 unsur kayıtlı.

Sayın EKİCİ, bu unsurlar etrafında oluşan ve gelenekleşen değerler manzumesi açıklamalarıyla sürdürdüğü konferansı ilgiyle dinlendi.

Sayın EKİCİ, bu unsurlar etrafında oluşan ve gelenekleşen değerler manzumesi açıklamalarıyla sürdürdüğü konferansı ilgiyle dinlendi.

Konferans, İZDEGÜÇ Başkanı Dilek Özkan Emiroğlu tarafından Yörük Türkmen Dernekleri Federasyon Başkanı İsmet İLHAN ile Yörük Türkmen Dernekleri başkanları ve Güney Kaymakamı Osman ACAR’a teşekkür belgesi takdimiyle noktalandı.                 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.