Kalleşçe Şehit Edilen Dursun Önkuzu Kimdir?

Kalleşçe Şehit Edilen Dursun Önkuzu Kimdir?

Ülkücü Hareketin ilk şehitleri arasında yer alan Dursun Önkuzu’yu şehit edilişinin 50. yılında rahmet ve minnet ile anıyoruz.

A+A-

Ertuğrul Dursun Önkuzu, 1948 yılında Tokat'ın Zile ilçesinde doğdu.

Ülkücü Hareketin ilk şehitleri arasında gösterilen Özkuzu, Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu'nda eğitim görürken karşıt görüşlü öğrenciler tarafından 23 Kasım 1970 tarihinde ciğerlerine pompa ile hava basılarak vahşi bir biçimde öldürüldü. Cenazesi doğduğu yer olan Zile'de defnedildi.

Ülkücü bir genç olan Önkuzu adına pek çok şiir ve türkü yazıldı. Yazar Emine Işınsu, "Sancı" isimli romanı ile Dursun Önkuzu'nun hayatını anlattı. Sanatçı Mustafa Yıldızdoğan ise şair Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nun "Önkuzu" adındaki şiirini besteleyip şarkı yaptı. 12 Eylül Askeri Darbesi'ni anlatan Lütfü Şehsuvaroğlu'nun kafes isimli kitabından derlenen Kafes filminde Dursun Önkuzu'nun canlandırıldığı sahneler de mevcuttur.

Ciğerlerine Hava Basıldı

Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulunda eğitim alırken işgal altındaki bir okulda komünistler tarafından yakalanarak 3 gün devam eden ve bisiklet pompası ile ciğerlerine hava basılan Dursun Önkuzu, ağır işkencelere uğramasının ardından sonra, 23 Kasım 1970 günü, okulun üçüncü katından aşağıya atılıp  şehit edildi.

"Kuzu İmamlar" ailesinden gelmiş olan Ertuğrul Dursun Önkuzu mütavezi bir aileden gelmektedir. Babası "Hacı Abdullah Efendi" sobacılıkla uğraşan biriydi. Annesi "Yeter Önkuzu" ise okur yazarlığı olmamasına rağmen ileri görüşlü, kendisini dini ve milli konularda yetiştirmiş bir hanımefendiydi.

Önkuzu hey!  Önkuzu! ...
Önde gider Önkuzu...
Anası 'Dursun' demiş...
Durmaz... gider Önkuzu.
Kuzu yürür... kuzu yürür...
Önde Önkuzu yürür...
Kuzular meledikçe
Gönlüme sızı yürür! ...
Önkuzu hey! ... Önkuzu! ...
Önde gider Önkuzu...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.