Kalp Hastalarına Soğuk Hava Uyarısı!

Kalp Hastalarına Soğuk Hava Uyarısı!

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Mehmet Uçar, soğuk havalarda kalp hastalarının dikkatli olması gerektiğini, havada görülen sıcaklık düşüşlerinin kalp krizi riskini arttırdığını söyledi.

A+A-

Ülkede yaklaşık 3.5 milyondan fazla kalp hastası bulunduğunu ve bu sayının her yıl arttığını söyleyen Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Mehmet Uçar, özellikle yaşlı ve çocukları ile dış mekanlarda çalışanlara soğuk hava uyarısı yaptı. Uçar, "Soğuk havalarda kalp hastalarının çok dikkatli olması gerekir. Özellikle koroner kalp hastalığı olan yani kalp krizi geçirmiş veya ritim bozukluğu, kalp yetersizliği bulanan kişiler risk grubunda yer alır. Soğuk havalarda kalp damarları uyarılarak kasılır ve kalbin yükü artar. Bu yükün artmasıyla daha fazla kan pompalaması gereken kalp, yetersiz kan alımı nedeniyle zorlanınca kalp krizi riski artar. Soğuk ve rüzgarlı havalar, kalp krizi ve ani ölümü tetikler. Bu nedenle kalp hastaları korunmadan kesinlikle dışarı çıkmamalıdır. Kalbinde protez kapağı ve kalp yetmezliği nedeniyle ayaklarında şişlik olan kişilerin de soğuk havalarda uzun süre kalması risk oluşturur. Çünkü soğuk havalarda vücudun pıhtılaşma mekanizması da bozulur" dedi.

ALKOLDEN UZAK DURUN

Soğuk havalarda kalp krizi riskini önlemek için rüzgarı arkasına alarak yürünmesi ve kalın giyinilmesi gerektiğini söyleyen Uçar, "Dışarıda uzun süre kalacaksanız birkaç katmandan oluşan kıyafetlerle vücudunuzu koruyun. Soğuk havalarda özellikle baş ve ellerde oluşan ısı kaybını önlemek için şapka, bere, eldiven giyin. Isınmak için kesinlikle alkol almayın. Çünkü alkol damarlarda genişlemeye neden olarak kanın akışını yavaşlatır. Ayrıca soğuk havalarda yapılan egzersizler kalp krizi riskini artırır. Bunu önlemek için bol su içmeli, kapalı ortamlarda spor yapılmalıdır. Ayrıca kalp kapak hastalığı olanların kış aylarında gripten korunması için zatürre aşısı yaptırması gerekir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.