Kamu İhale Danışmanlığı Nedir?

Kamu İhale Danışmanlığı Nedir?

Kamu ihale danışmanlığı konusunda birçok farklı özellikler ve kuralların olduğunu görmek mümkündür.

A+A-

Kamu ihale danışmanlığı konusunda birçok farklı özellikler ve kuralların olduğunu görmek mümkündür. Çünkü danışmanlığı yapılan bu alanın özgün teknik bir yapısının olduğu ve farklı özellikleri olduğu bilinmektedir. Diğer hukuk alanlarından daha ayrı niteliklere sahip olan bu alanın ayrı biçimde ele alınmasında fayda vardır. Teknik yapısı itibariyle oldukça farklı özellikleri olan bu alanın uzmanlık gerektirdiği aşikardır. Uzmanlığa çok önem veren bu alanın özellikle diğer hukuk alanlarıyla bir arada incelenmesinde fayda vardır. Çok sayıda yazılı eser kaleme alınmış olan bu bölümün  farklı hukuk fakültelerinde ders olarak anlatıldığı bilinir.

Bu alana yaygın şekilde gereksinim duyulması doğmasını sağlamış ve bu alanda uzmanlığı arttırmıştır. İhalelerle yaygın şekilde ilgilenen bu alanın şirketler hukukunu da kapsadığı bilinir. Aynı zamanda danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyan yapılar arasında kamu kurumlarının yaygın olarak bulunduğu söylenir. Bununla beraber şirketler ve bazı holdingler de bu alanda danışma hizmetinden faydalanması gereken kuruluşlardır.

Kamu ihale danışmanı olmak için bu alanda gerekli eğitimi almak ve üzerinde birçok çalışma yapmak gerekir. Uzmanlık gerektiren bu meslekte birçok farklı alanda hizmetler sunulduğu görülür. Çok yönlü hizmetlerin yer aldığı bu sistemde çok fazla konuda ihtilafların meydana geldiği aşikardır. Sözleşmelerin ifa edildiği ana kadar birçok tartışma ve görüşmenin yaşandığı bu alanda kanıtlar önemli bir yere sahiptir. Özellikle dava süreçlerinin yönetilmesi en dikkat edilmesi gereken hususlar arasında ilk sıralarda yer alır. Bunun yanında ihale danışmanının dokümanları eksiksiz ve tam bir şekilde bulundurması gerekir.

Dokümanları hazırlayan ihale danışmanı dokümanlarla beraber gerekli belgeleri de vermek zorundadır. Başvuruların yapılması ve ardından yanıtlanması de en dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır. Dava süreçlerinin yönetilmesinde danışmanların etkisi ve gösterecekleri yol da çok önemlidir. Şirketler dokümanları incelerken danışmanın sağladığı hizmetten yararlanır ve onun yol göstermesine uyarlar. Teknik hataları da içeren bu belgelesin her iki tarafın da bilgilerini içermesi mümkündür. Ancak bazen de sadece tek bir tarafı tanıtacak şekilde hazırlanmış belgeler olması da mümkündür.

Kamu İhale Danışmanlığı Neleri Kapsar?

Belgelerin içerisinde birbiriyle çelişen bilgiler olabileceği gibi yanlış cümlelere de yer verilebilir. Özellikle tarihlerde ve şirketlerin bilgilerinde birtakım yanlış bilgiler görülmesi mümkündür. Bu tarz eksik ya da yanlış bilgiler çerçevesinde ihalenin iptalinin istenmesi gerekir. Çelişkili, yanlış ve eksik bilgileri kabul etmeyen bu sistemde ihalenin kabul edilmesi mümkün değildir. Bu tarz bir iptalin söz konusu olduğu zamanlarda direkt olarak zorunlu idari yollara müracaat edilmesi mümkündür.

Eğer bu müracaat zamanında ve gerektiği şekilde yapılmazsa başvurunuzun reddedilmesi ya da hiç yapılmamış sayılması gerekebilir. İhale danışmanı görevleri arasında dokümanları en ince noktalara kadar incelemek ve yanlışları ayırt etmek bulunur. Çelişkili bilgileri ve yanlış tanıtmaları düzeltmeyen danışmanın, görevini tam olarak yerine getirdiği söylenemez.

Kamu İhale Danışmanlığı Hizmetleri                  

Kamu ihale danışmanlığı hizmetinde danışmanın bazı görev ve yetkilerinin olduğunu söylemek mümkündür. Dokümanları ayrıntısıyla incelemesi ve kontrol etmesi gereken bu kişi, dava süreçlerini de sonuna kadar takip etmelidir. Dava açılması ve ihale sürecinin takip edilmesinde yetkili olan bu kişinin sorunlara hukuki yollarla çözüm araması gerekir. Eğitim faaliyetlerine eksiksiz katılması gereken şirketlerin aynı zamanda kamu ihale danışmanının hizmetlerinden faydalanması önemlidir. Dava dosyasının ve dokümanların sunulmasında alınan eğitimle hareket edilmesi son derece önemlidir. Kamu ihale eğitiminden geçmesi gereken çalışanların danışmanın hizmetlerinden yararlanması söz konusudur. Danışman onlara konuyla alakalı gerekli bilgilendirmeyi yaparak, hata yapmalarının önüne geçecektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.