KAMUOYUNA DUYURUMDUR!..

KAMUOYUNA DUYURUMDUR!..

Sevgili Buldanlı Hemşehrilerim; 2007-2014 başkanlık dönemimde olduğu gibi son beş yıllık hizmet dönemimde de sizlere, sizlerin oylarına layık olmaya çalıştım...

A+A-

Bir beş yıllık hizmet süremizin de sonuna geldik. 2019 Mahalli İdareler Seçimlerinde siz değerli hemşehrilerimizin teveccühü ile 5 yıllık aranın ardından yeniden kadim ilçemiz Buldan’a hizmet etmenin onurunu yaşadım. Destekleriniz için siz Buldanlı hemşehrilerime teşekkür ederim.

Sevgili Buldanlı Hemşehrilerim; 2007-2014 başkanlık dönemimde olduğu gibi son beş yıllık hizmet dönemimde de sizlere, sizlerin oylarına layık olmaya çalıştım. 2019’da borç batağında bir belediye devralmamıza rağmen, yaşanan Covid 19 salgını, yangınlar, ekonomik kriz ve 12 ilimizi etkileyen resmî rakamlara göre en az 53 bin 537 canımızı yitirdiğimiz deprem felaketine ( Allah bir daha böyle felaketler ve acı yaşatmasın) rağmen sizlerin oylarına layık olmaya çalıştık. Tüm bu olumsuzluklara, kısıtlı bütçemizle ilçemizde güzel ve prestijli hizmetler, yatırımlar kazandırdık.

Siz değerli hemşehrilerimize, 2019’da devraldığımızda belediyemizin mali tablosu ile 2019-2024 başkanlık dönemime ait harcama, borç ve ödemelerle ilgili tabloyu sunmadan önce, beş yılda kadim ilçemiz Buldan’a kazandırdığımız yatırımları kısaca hatırlatmak isterim. İlk 7 yıllık başkanlık dönemimde (2007-2014 dönemi) ilçemizin alt yapısına önem verdik. İlçemizin su ve kanalizasyon sorununu çözdük. Yollarını caddeleri yeniledik. Buldan’ı Bergama taşlı yollarıyla, temiz sokaklarıyla, her mahallede akan tatlı sularıyla, istinat duvarlarıyla örülmüş dere yataklarıyla, köprüleriyle, parkları ve yeşil alanlarıyla Buldan yaşanılabilir bir ilçe oldu. aynı dönemde gerçekleştirdiğimiz restorasyon ve sokak sağlıklaştırması çalışmalarıyla kültür ve tarih turizminde adını dünyaya duyurdu, Turizm Merkezi haline getirdik.

2019-2024 başkanlık dönemimde ise turizm kentine yakışır spor ve kültür alt yapısına yönelik yatırımlara ağırlık verdik.

TURİZM YATIRIMLARIMIZ

-Koruma altındaki 32 sokağımızdan 7’sinde sokak sağlıklaştırması ve restorasyon uygulamasını tamamlayarak turizme kazandırdık. Bugün yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen sokaklarımızın sayısı artırmak için 4

sokağımızın sağlıklaştırma ve restorasyon uygulamaları projesini hazırladık. İhaleye hazır hale getirdik.

-Yıllardan beri yıkım kararı bulunan 17.Yüzyıla ait Çarşı Camisi’nin çevresini örümcek ağı gibi saran dükkanları biz yıktık. Restore ettiğimiz tarihi Çarşı Cami’nin ışıklandırma çalışmalarımızla birlikte görünürlüğü sağlandı. - Saat Kulesi, Buldan’ın imajı ve hemşehrilerimizin buluşma adresi oldu. -Çarşı Cami Karşısı’na yapılan süs havuzu, tarihi çarşıya hareketlilik getirdi. -Yenicekent Emir Sultan Türbesi’nde arkeolojik Kazı Çalışması gerçekleştirdik. Türbenin restorasyon projesini hazırladık. Türbe, ziyarete açıldı. -Buldan’ın Milli Mücadele Döneminin izlerini taşıyan Tripolis’teki Yunan Karargahında belediyemizin desteği ile arkeolojik kazı çalışması tamamlandı. -Dr. Behçet Uz Evi’nin tefrişatını yenileyerek Konuk Evi olarak ilçe halkımızın hizmetine sunduk. -Talat Tarakçı Konağı’nın Konuk Evi olarak ilçe halkımızın hizmetine açtık.

KÜLTÜR YATIRIMLARIMIZ -BİRİNCİ Prestij ve örnek projemiz, çocuklarımızı, gençlerimizi, sanatın bir dalına yönlendirerek hem kendi yeteneklerini keşfetmeleri hem de kötü alışkanlıklardan uzak durmalarını sağlamak için Habip Çamlıyer Konservatuvarı ve Kültür Evi’ni hizmete açtık. Burada 10’larca çocuğumuz piyanodan gitara, kemandan bağlamaya bir çok enstrüman kursu alıyor. Ayrıca resim, ebru, taş ve cam boyama kurslarımızda çocuklarımız yeteneklerini geliştiriyor. Restore ederek konservatuvar ve kültür evi olarak ilçemize kazandırdığımız 120 yıllık Taş Ev Buldan’ın prestij ve örnek projelerimizden biri.

- İKİNCİ prestij ve örnek projemiz ise Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu Kitap Kafe. Bugün yüzlerce lise ve PAÜ Buldan MYO öğrencileri sıcak bir ortamda, kendilerine ikram edilen sıcak çay ve kahve eşliğinde ders çalışıyorlar, kitap okuyorlar, ücretsiz internet hizmetinden yararlanarak araştırma yapıp kendilerini geliştirme imkanı buluyor.

- ÜÇÜNCÜ prestij çalışmamız ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kütüphanesinin baş mütercimi Talat Sevil, yardımcısı İrfan Dağdelen ve 7 kişilik ekiple 4 yıl üzerinde çalıştığımız “Osmanlı Arşivlerinde Buldan” araştırmalarımız oldu. Üç ciltli kitabımızı ilçe kültür belleğine kazandırdık.

-DÖRDÜNCÜ prestij ve örnek projemiz ise Buldan Belediyesi Can Dostlar Kedi ve Köpek Misafirhanemiz. Bölgemizin en doğal barınağını ilçemize kazandırdık. SPOR YATIRIMLARIMIZ -Dönemin Gençlik ve Spor Bakanı ile Spor TOTO Teşkilat Başkanlığı ile yaptığımız protokol kapsamında ilçe stadyumumuz ile Yenicekent Mahalle Stadını sentetik çim yüzeye dönüştürdük. 5 Mahallemize 5 Halı saha kazandırdık. -Belediyemiz imkânlarıyla 6 mahallemize çok amaçlı spor sahaları yaptık.

SOSYAL YATIRIMLAR -DOĞAL GAZ: İlçemizde yaşayan vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla Buldan’a doğal gazı getirdik. Bugün üç mahallemizde binlerce konut doğal gaz kullanıyor. -SOSYAL TESİS: “Her mahallemize bir sosyal tesis” sloganı ile başlattığımız sosyal tesis çalışmalarımız kapsamında 19 mahallemizde 22 adet sosyal tesis inşaatı başlattık. Birçoğunu tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Vatandaşlarımızın düğün, sünnet, mevlit gibi etkinliklerini yapabileceği sosyal tesislerin yanı sıra KIR DÜĞÜN salonlarının da projesini tamamladık. -PARK VE YEŞİL ALANLAR: İlçe halkamızın aileleriyle birlikte hoşça vakit geçirebilecekleri, dinlenebilecekleri mevcut yeşil alan ve parklarımızın bakımını gerçekleştirdik. İlçemizin yeni gözde mekanı olan Alparslan Türkeş Parkı başta olmak üzere mahallerimiz ve ilçe merkezinde irili ufaklı çok sayıda parkı Buldan’ımıza kazandırdık. Yeni park projelerimiz devam ediyor.

ÜST YAPI ÇALIŞMASI Mahallelerimiz başta olmak üzere 5 yıl içerisinde 90 bin metrekarelik alana kilitli parke taşı döşedik, bordür çalışması gerekleştirdik. İlçe merkezinde doğal gaz çalışmaları nedeniyle bozulan cadde ve sokaklarımızda gerçekleştirdiğimiz tadilat çalışmalarında 25 bin metrekarelik kilitli parke taşı döşendi.

KAMU YATIRIMLARINI BULDAN’A KAZANDIRDIK - ANAOKULU: Belediye Meclisimizce alınan karar doğrultusunda bedelsiz olarak tahsis ettiğimiz arsa üzerine Gölbaşı Mahallemizde 6 derslikli anaokulu Buldan’a kazandırıldı. - 2. ETAP TOKİ KONUTLARI: Belediye Meclisimizce alınan karar doğrultusunda

bedelsiz olarak tahsis ettiğimiz arsa üzerinde inşaatı başlanan 126 TOKİ Konut inşaatı devam ediyor. -DOĞAL GAZ: Yine bugün 3 mahallemizde 3 binin üzerinde vatandaşımızın kullandığı doğal gazın CNG tesisi arsasını da Belediye Meclisimiz tarafından alınan kararla bedelsiz olarak ENERYA’ya tahsis ettik.

NASIL BELEDİYE DEVRALMIŞTIK? Belediyemizin bütçesi, borcu ve harcamalarıyla ilgili mali tabloyu sizlere sunmadan önce 2019 yılında nasıl bir belediye devraldık onu hatırlayalım. 2019’da devraldığımızda,20 Milyon TL bütçesi olan Buldan Belediyesi’nin yaklaşık 60 milyon TL borcu vardı. (5 yıllık yeniden değerleme oranlarını dikkate aldığımızda toplam borç bugünkü değeri yaklaşık 264 milyon TL) idi.10 yıl geri ödemeli 15 milyon TL tutarında iki ayrı kredi borcunun yanı sıra giderayak yandaşlara 13 milyon 30 bin 662 TL (bütçenin yarısından fazlası) karşılığında yapılan ve hiç başlanılmamış ihaleler, belediye şirketi BULDAŞ’ın 10 milyon TL borcu ile birlikte 60 milyon TL borçlu belediye devraldık. Tüm bu hususlar denetleme raporlarında kayıt altına alınmış ve tarafımızca yasal takip başlatıldığını da belirtmek isterim.

10 yıl geri ödemeli15 milyon TL tutarındaki kredinin ilk üç yılı halefim tarafından ödenmiş, 5 yılını da biz ödedik. Kalan 2 yıl ödemesini selefimize devrettiğimizi de siz değerli hemşehrilerimle paylaşmak isterim.

NASIL BİR BELEDİYE DEVREDİYORUZ? 2019 yılında devraldığımız kötü duruma rağmen gerçekleştirdiğimiz hizmetleri yukarıda belirttim. Göreve geldiğimizde ilk işimiz, yandaş ihaleleri iptal etmek oldu. Bütçemize uygun yeni ihaleler gerçekleştirerek vatandaşımızın parasını tasarruflu kullanma yoluna gittik. 280’in üzerindeki işçi sayımızı 150’e düşürdük. Dönem içerisinde çıkan EYT yasası ile birlikte 45 personelimiz emekliye ayrıldı.

Şunu da hatırlatmak isterim ki; nasıl bir bütçe ile tüm bu hizmetleri gerçekleştirdik daha iyi anlaşılsın. Yaklaşık 50 milyon borç devraldığımızda 2014-2019 döneminde iller bankasından aldığımız payın %60’ını Buldan belediyesi alıyordu. Bugün ise İller Bankası payımızın yüzde 40’ı Denizli Büyükşehir Belediyesine aktarılıyor, yüzde 40’ı ise İller Bankası tarafından kesiliyor. Yanı İller Bankası payımızın yalnızca yüzde 20’si belediyemize aktarılıyor. Yüzde 20’lik iller bankası gelirimizle 120 milyon bütçe yaptık.

BULDAŞ’I ZARARDAN KURTARDIK 2014-2019 döneminde biri resmi ikisi gayri resmi üç ortağı olan Belediye Şirketi Buldaş’ın 10 milyon TL borcu bulunuyordu. Ve Buldaş’a ait mal varlıklarının üzerinde kurumların hacizleri vardı. 2019’u Mart’ında göreve geldiğimizde öncelikle yüzde 25 ortağı olan El-Buldan ve gayri resmi Oğuzhan ve Ottoman şirketleri ile Belediye Meclis Üyeleri’nin ortaklıklarını sonlandırdık. Ki ortakların şahsi mal varlıkları ile sorumlu idiler. Onları da bu sorumluluktan kurtarmış olduk. 10 Milyon TL zarar eden Buldaş bugün kar eden hale geldi. Önceki yönetimin hayalini biz gerçekleştirdik. Şirketi kara geçirdik, Buldan Belediyesi’ne para aktarıyoruz.

300 MİLYON TL BORÇ İDDİALARINA GELİNCE!.. 300 Milyon TL Borç iddia edenler çok haklı. Çünkü 5 yıl içerisinde yalnızca Belediyemiz ve Gençlik Spor Bakanlığı işbirliği ile yaptığımız spor yatırımların değeri 90 milyon TL. Kilitli parke taşı döşemesi, yol bakım ve onarım çalışmaları ile rutin belediyecilik hizmetleri saymıyorum bile, 19 Mahalleye yaptığımız 22 sosyal tesis, çok amaçlı spor yatırımları ile Türkmenoğlu, Fetçiler, Semerci ve Çarşı sokakların sağlıklaştırması ve restorasyon uygulamaları, Süs havuzu, Saat kulesi, Dr. Behçet Uz konuk Evi, Talat Tarakçı Konuk Evi, Taş Ev Restorasyonu ve Konservatuvar, Kitap Kafe, Alparslan Türkeş Parkı, Can Dostlar Misafirhanesi gibi hizmetler ile Yenicekent Mahallemizde bakımsızlıktan yakılmaya yüz tutmuş Belediyemize ait işhanı, garaj dükkanları, düğün salonunun dış cephe tadilatını, çatı onarımını gerçekleştirdik. Tripolis gibi önemli bir antik kente yakışmayan çirkin görüntüleri ortan kaldırdık. Emir Sultan Türbesi ile Milli Mücadele Döneminin izlerini taşıyan Yunan Karargahında belediyemizin imkanlarıyla yapılan arkeolojik kazı çalışmasını, irili ufaklı park ve yeşil alanları gören siyasi rakiplerimiz borcumuzun 300 Milyon TL olabileceğini düşünüyor ki; haklılar da. Yukarıda belirttiğim birçok eserimiz ve projelerimizin şu an tüm siyasi partilerin seçim vaadi olarak yer aldığını görüyor, hayret ve mutlulukla takip ediyorum.

Ancak belediyemizin vergi, SGK, emekli sandığı ve İller Bankası borcu ile 6 milyon 200 bin TL personel alacağı dahil toplam borcumuz 64 milyon TL’dir. 60 milyon TL borçla devraldığımız 2019 yılı rakamlarına göre ise bugünkü borcumuz yalnızca 13 Milyon TL tutarındadır.

Kamuoyuna saygılarımla

Mustafa ŞEVİK Buldan Belediye Başkanı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.