Kar Denizli'de Binlerce Kıızılçam Ağacına Zarar Verdi

Kar Denizli'de Binlerce Kıızılçam Ağacına Zarar Verdi

Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, iki hafta önceki kar yağışı nedeniyle binlerce kızılçam ağacının devrilerek zarar gördüğünü, geniş bir alan olması nedeniyle tespit çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

A+A-

Korucu, bunu bir sorun olarak görmediklerini, kızılçamın zayıf bir ağaç olduğunu belirterek, "Doğa, dönem dönem zayıf olan ağaçları öldürüyor" dedi.

 

Denizli Orman Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısıyla iki hafta önceki kar yağışı nedeniyle zarar gören ormanlık alanlar hakkında bilgi verildi. Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, kar yağışının en çok Şahin Tepesi ile Başkarcı Dağı arasındaki ormanlık alanını etkilediğini söyledi. Sadece Çamlık Mesireliği'nde 740 ağacın kökünden sökülerek, devrildiği bilgisini veren Korucu, "Şahin Tepesi ile Başkarcı Dağı arasındaki ormanlık alanlarda tespit çalışmalarımız hala devam ediyor. Kar yağışı nedeniyle binlerce ağaç devrildi. Önünüzdeki günlerde kesin hasar ortaya çıkar. Bu bölgeye 10-15 yılda bir etkili kar yağıyor. Çok sayıda ağacın kar yağışı nedeniyle devrilmesini büyük bir sorun olarak görmüyoruz. Doğa, dönem dönem zayıf olan ağaçları öldürüyor. Kızılçam, zaten fazla dayanıklılığı olmayan bir ağaç" diye konuştu.

 

Denizli arazisinin yüzde 48'inin ormanlık alan olduğunu, neredeyse fidan dikilecek yer kalmadığını vurgulayan Korucu, "Kentteki ormanlık alanda son 20 yılda 60 bin hektarlık artış oldu. Teşkilatımız, yeni orman oluşturmak için yer bulmakta zorlanıyor" dedi. Sorumluluk alanlarında diğer yıllara oranla geçen sene daha az orman yangını yaşandığını da değinen Korucu şunları söyledi:

 

"Çıkan 41 yangında 31 hektarlık bozuk orman alanı zarar gördü. Yangın sayısının ve yanan alanın az olmasına sevindik. 2015 yılında da canla başla ormanlarımızı koruyacağız."

 

100 KİŞİYE TRÜF MANTARI EĞİTİMİ VERİLECEK

 

Denizli'de 40 hektarlık, ekonomik değeri yüksek olan trüf mantarı sahası tespit ettiklerini de açıklayan Korucu, "Bu sahanın 25 hektarlık bölümünü korumaya aldık. Zira, doğadaki domuzlar, bu mantarı bulup yiyor. 7 hektarlık alana da trüf aşılı meşe fidanları diktik. Bu yıl 100 kişiye trüf mantarı eğitimi vereceğiz. Ekonomik getirisi yüksek olan trüf mantarı üretimi konusunda ne denli başarılı olacağımız bu yıl belli olacak. Eğer başarı sağlanırsa, trüf mantarı sahası koruma alanları arttırılacak" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.