Kara delik görseli aslında 40 yıl önce yayınlanmış!

Kara delik görseli aslında 40 yıl önce yayınlanmış!

Kara delik uzun yıllar bir teori olarak kaldı ve üzerinde çalışmalar sürdü. Bundan tam 40 yıl önce yani 1979'da kara delikle ilgili yapılan çalışmalar sırasında yayınlanan simülasyon ise kara deliğin görseliyle birebir eşleşerek dikkat çekti.

A+A-

Yayınlanan kara delik fotoğrafı birçok kişi tarafından heyecanla karşılansa da beklentiyi büyük tutanları tatmin etmedi. Dailymail’de yer alana habere göre; Bundan 40 yıl önce The French National Centre for Scientific Research'te (CNRS) genç bir araştırmacı olan Dr. Jean-Pierre Luminet, 1979 yılında bir kara delik görüntüsü oluşturmuştu. Bu görüntü şimdi gündeme geldi ve yankı uyandırdı, Luminet’in hazırladığı görüntü geçtiğimiz gün yayınlanan kara delik fotoğrafıyla birebir uyum sağlıyor.

İZAFİYET TEORİSİNE GÖRE OLUŞTURULDU

Dr. Limunet'in simülasyonunda kara deliğin yapısındaki gaz diski, dönüş hızı ve sıcaklığı gibi bilgiler Einstein'ın izafiyet teorisi temel alınarak tasarlanmıştı. Lumunet’in görselinde parlak bir disk tarafından çevrilen karanlık bir bölge vardı. Disk ise dışa doğru giderek daha parlak hâle geliyordu. Bunun nedeni Einstein'ın teorisi ve Doppler etkisine dayandırılarak diskten bize ulaşan radyasyonun kayması şeklinde açıklanmıştı.

SİMULASYON GÜNCELLENİNCE GERÇEKÇİLİK ZİRVEYE ÇIKTI

Dr. Luminet, 1991 yılında simülasyonun yeni bir versiyonunu oluşturdu ve parlak kısımlar için turuncu renk kullanıldı. Güncellenen görsel, bugünlerde oluşturulan görselle çok büyük benzerlikler içeriyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.