Kaygı, Şirketlerin de Psikolojisini Bozuyor

Kaygı, Şirketlerin de Psikolojisini Bozuyor

DESİAD Yönetim Kurulu Başkanı İ. Okan KONYALIOĞLU korona virüsün iş dünyasına etkileri ve alınması gereken önlemler ile alakalı bir açıklamada bulundu.

A+A-

Konyalıoğlu açıklamasında Covid-19 etkisi ile iç ve dış talepte önemli oranda azalma olduğunu, bazı sektörlerin durma noktasına geldiğini, Mart ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre % 17,81 azaldığını ve işletmelerin istihdamı koruma becerisinin kırılma noktalarına yanaştığını vurguladı.

Başkan Konyalıoğlu açıklamasına şöyle devam etti:

Kapasiteyi düşürmek veya üretimi durdurmak zorunda kalan işletmeler kısa çalışma ile hayatta kalma ve istihdamı koruma mücadelesi vermektedir. Bu süreçte gelir yaratılamamakta, alacaklar tahsil edilememekte, giderler ise artmaya devam etmektedir. Bir sonraki aşamada işletmelerin nakit akışlarındaki bozulmaların zincirleme etkisiyle istihdam kayıpları başlayacak, işletmeler hayatta kalma mücadelesine gireceklerdir.

Hemen Hayata Geçirilmeli

En olumlu senaryoda bile virüsün yayılma hızı Haziran ayında azalacak, yaraların sarılması ve normale dönme süresi ise yılın son çeyreğinde veya 2021 yılı başına olabilecektir. Bu sürecin yıkıcı etkilerini aza indirmek için vergi ertelemelerinden finansmana erişime, KGF, Eximbank, KOSGEB gibi ilave desteklerden istihdamda sürekliliğin sağlanmasına kadar büyüklü küçüklü birçok kolaylık getirilmiştir. Ancak; etkileri itibarıyla bir savaş niteliğindeki bu mücadelede hayatta kalmak, istihdamı korumak ve savaşın müteakip etkilerini azaltabilmek için mevcut vergi, SGK, idari para cezaları gibi borçların faizlerinin silinerek yeniden yapılandırılmasının, yeni dönemde oluşacak vergilerin (KDV, kurumlar vergisi vb.) belli süre ve esaslarda hibe edilmesinin, elektrik, su ve doğalgaz ödemelerinin Temmuz ayına kadar alınmamasının, teşvik ve destek iadelerine öncelik verilmesinin, SGK ödemelerinin yıl sonuna kadar ötelenmesinin ivedilikle hayata geçirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Hayatın alışılmış tüm öğelerini yıkarak değiştiren bu virüsle birlikte toplum psikolojisi derinden etkilenmiş, belirsizlikten beslenen kaygı sadece bireylerin değil, şirketlerin psikolojisini de bozmaya başlamıştır. Covid-19’a karşı bu zor mücadelede son günlerde yaşanan politik gerginlikler reel sektörün psikolojisini daha da bozmaktadır.

Sağlık çalışanlarımızın özverili çalışmalarına rağmen virüsün yayılma hızı nedeniyle vaka sayımız ve kaybettiklerimiz katlanarak artmaktadır. Bu nedenle, bilim insanlarının uyarılarının dikkate alınarak 04 Nisan 2020 tarihinden itibaren uygulanan yeni tedbirler çok olumlu karşılanmıştır. Buna rağmen; diğer ülkelerin verisi ile yapılacak basit simülasyonlarla kendi ülkemizde haftalar sonrasını öngöremez isek film gibi seyrettiklerimiz maalesef yakında bizim gerçeklerimiz olacak. Bunu engellemek için, yaşayarak değil uygun projeksiyonlar yaparak belirlenecek ilave tedbirlerin alınması zorunludur. Aksi halde, virüsün bu yayılma hızı ve işletmelerde çalışan kesimin hareketliliği nedeniyle daha fazla vaka, daha fazla ölümler olacak, enfekte olan fabrika çalışanlarından dolayı işletmeler karantina nedeniyle kapanacak ve bu kapanışlar eş zamanlı gerçekleşmeyeceği için gecikmiş tedbirlerin anlamı kalmayacaktır.

Şimdi; birlik ve beraberlik içerisinde, ekonomi ve sağlıkta gerekli tüm tedbirlerimizi yaşayarak değil öngörerek almak ve öncelikle hayatta kalmak zorundayız. Sonrasında, yaraların sarılması ve iyileşme sürecini en hızlı şekilde atlatarak, iç ve dış piyasada bekleyen taleplerle birlikte Türkiye çok önemli bir atılım yapacak ve küresel oyuncu olarak büyümesine devam edecektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.