Kaz Dağlarında Kaç Ağaç Kesildi?

Kaz Dağlarında Kaç Ağaç Kesildi?

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Karaca tarafından Kaz Dağları'ndaki altın madeni ve ağaç katliamı ile ilgili tespit ve önerileri içeren bir rapor yayımlandı.

A+A-

Gülizar Karaca tarafından yayımlanan raporun dikkat çekici kısımları maddeler halinde şu şekilde:

Nihai ÇED raporunda, Proje sahibi olarak gözüken Doğu Biga Madencilik, Meksika ve Türkiye’de faaliyetleri bulunan Kanadalı Alamos Gold Inc. (Alamos Gold) firmasının Türkiye’deki bağlı kuruluşu olarak faaliyet yürütmektedir.

ÇED raporunda Özetle;

• ÇED Raporunda kesilecek ağaç sayılarının hesaplanması detaylı olarak açıklanmamıştır. •

 Rapor üzerinde yapılan incelemede kesilen ağaç sayısı olarak 130 cm’deki çapı 8 cm’den fazla olan ağaçların verildiği düşünülmektedir.

• Oldukça geniş alanlar kaplayan “a” (130 cm yüksekliğindeki çapı 8 cm’den küçük ağaçlar) gelişim çağındaki ağaçların dikkate alınmadığı kanaati oluşmuştur. Halbuki resmi kurumlar tarafından ülkemizde dikilen fidan sayıları verilirken ağaçların ya da fidanların çaplarına bakılmamaktadır.

• Amenajman planı ve meşcere haritası 2007 tarihinde ÇED Raporu ise 2013 yılında hazırlanmıştır. Aradaki 6 yıllık sürede oldukça hızlı büyüyen “a” (130 cm yüksekliğindeki çapı 8 cm’den küçük ağaçlar) gelişim çağındaki kızılçam ağaçlarının çaplarının 8 cm’nin üzerine çıkması mümkündür, ancak ÇED raporu hazırlanırken ormanların güncel durumu dikkate alınmamıştır.

• Uydu görüntülerinden yapılan incelemede ÇED raporunda kesilmeyeceği belirtilen alanlardan da ağaç kesildiği belirlenmiştir.

• Yine uydu görüntülerinden ÇED alanı dışında da ağaç kesildiği ortaya konmuştur.

AĞAÇ KESİLEN ALANLARLAR İLGİLİ DEĞERLENDİRME

Yol yapımı için kesildiği düşünülen alan ile birlikte 2 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla kesilen orman alanı miktarının yaklaşık olarak 201 hektar kadar olduğu hesaplanmıştır.

ÇED raporunda belirtilen alandan daha fazlasının kesildiği anlaşılmaktadır.

KAÇ AĞAÇ KESİLMİŞTİR ?

2013 yılında hazırlanan ÇED raporunda, 2007 yılına ait verilen kullanılması, bu süre zarfında yetişen genç ağaçların, toplam sayıya dahil edilmemesine yöneliktir. Yapılan hesaplamalara göre, yaklaşık 150.000 adet genç ağacın kesimi, bu hile ile ÇED raporunda gösterilmemiştir.

Ayrıca, ÇED raporunda gösterilmeyen alanlarda yapılan kesimler ile Maden sahasına erişim için açılan yol nedeniyle gerçekleşen ağaç kesimleri de aynı biçimde, kesilecek toplam ağaç sayısı hesaplamasına dahil edilmemiştir. Bu biçimde, yaklaşık 195000 civarı ağaç kesimi yapılmıştır

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.