Keçeci: İthalata Ek Vergi Tekstile Çok İyi Geldi
DSO Başkanı Müjdat Keçeci, tekstil ve hazır giyimde Çin başta olmak üzere Güney Kore ve Hindistan gibi ülkelerden ithalata getirilen ek verginin tekstilde olumlu rüzgar estirdiğini, 2013 yılında sektörün ilk kez 15 milyar doların üzerinde dış ticaret fazl
Keçeci, anti damping uygulamasının Denizli'deki istihdama da olumlu yansıdığını belirterek, üç yıldan bu yana tekstil ve konfeksiyon sektöründe 8 bin kişiye ek istihdam yaratıldığını vurguladı.
Denizli Sanayi Odası'nın kasım ayı meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Bakanlar Kurulu'nun 2011 yılında tekstil ve hazır giyim sektörünü korumak için başta Çin olmak üzere Güney kore, Hindistan gibi ülkelerden yapılan tekstil ve hazır giyim ithalatına ek vergi getirmesinin, sektörde olumlu hava estirdiğini söyledi. İthalat freninin tekstile gaz verdiğini belirten Keçeci şöyle konuştu:
"Anti damping vergisiyle 2013 yılında Türkiye genelinde tekstil ve hazır giyim sektörü 15 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası verdi. Bu yıl bu rakamın 16 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Uygulama Denizli tekstil sektörünü de canlandırdı. Anti damping kararı ile Denizli'de tekstil sektörü istikrarlı bir yükseliş gösterdi. İstihdamı ise ülke geneline paralel olarak yüzde 21 arttı. 2011 yılından bu yana tekstil ve konfeksiyon sektöründe 8 bin kişiye ek istihdam yaratıldı."
KÜÇÜK İŞLETMELERİN VERİMİ DÜŞÜK
Küçük ve büyük işletmeler arasında çalışan başına verimlilik bakımından bir uçurum olduğuna da değinen Keçeci, OECD'nin son raporlarına göre Danimarka, İngiltere, Finlandiya gibi ülkelerde küçük işletmelerin de 250 ve üzeri çalışanı olan büyük işletmeler kadar verimli olduğunu, ancak Türkiye'de küçük işletmelerin verimliliğinin büyüklerinkinin sadece dörtte biri kadar olduğunu söyledi.
Kasım ayı meclis toplantısının konuğu olan Enerji Verimliliği Derneği Denizli Şube Başkanı Mehmet Akgün, dernek olarak geçen yıl tekstil sektöründe yaptıkları araştırmada yüzde 15 enerji tasarrufu sağlanabileceğini belirlediklerini kaydederek, "Denizli'de faaliyet gösteren 653 tekstil firmasında yüzde 15 enerji tasarrufu sağlanabilir. Bu tasarruf sağlanırsa yılda ortalama 103 milyon 607 bin lira tasarruf elde edilebilir" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.