Kök hücre tedavisiyle ayağı kesilmekten kurtuldu

Kök hücre tedavisiyle ayağı kesilmekten kurtuldu

DENİZLİ'de, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ilk kez yapılan uygulamayla, 83 yaşındaki Halil Kuru'nun kök hücre tedavisi ile sol ayağının kesilmesi önlendi. Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Gökhan Önem, hastanın sol ayağını kaybetme t

A+A-

DENİZLİ'de, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ilk kez yapılan uygulamayla, 83 yaşındaki Halil Kuru'nun kök hücre tedavisi ile sol ayağının kesilmesi önlendi. Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Gökhan Önem, hastanın sol ayağını kaybetme tehlikesi olduğu için kök hücre tedavisine karar verdiklerini söyledi.

Pamukkale Üniversitesi'ni ayağında dolaşım bozukluğu nedeniyle şiddetli ağrı şikayetiyle başvuran 83 yaşındaki emekli Halil Kuru'nun yapılan tetkikler sonucu diz altındaki damarlarında ileri derece tıkanıklık tespit edildi. Hastanın damar yapısının by-pass ameliyatına uygun olmaması, ilaç tedavisinden sonuç alınamaması ve sol ayağının kesilme tehlikesi olması üzerine Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Önem, hastaya kök hücre tedavisi uygulanmasına karar verdi. 

Prof. Dr. Gökhan Önem başkanlığında Yrd. Doç. Dr. Tevfik Güneş, Dr. Hayati Taştan ve Şafak Şimşek'ten oluşan ekip tarafından Halil Kuru'nun kalça kemiğinden alınan kök hücre (kemik iliği) özel işlemden geçirilerek tıkalı olan ayağındaki damar bölgesine enjekte edildi. Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Gökhan Önem, kök hücre tedavisinin ameliyattan fayda görme şansı olmayan, uzuvlarını kaybetme riski altında olan hastalara uygulanan bir yöntem olduğunu belirtip, "Kök hücre uygulaması ile tıkalı olan damar bölgesinde 1- 1.5 ay içerisinde yeni damarların oluşmasını, oluşan damarlar ile ayağın beslemesinde artış sonucunda hastamızın ağrı şikayetlerinde azalma bekliyoruz" dedi.

Prof. Dr. Önem, kök hücre tedavisinin damar sertliği nedeniyle ayak damarları için yapılan ameliyatlara alternatif bir yöntem olmadığını da kaydetti. Hastanın ayağında dolaşım bozukluğuna bağlı şiddetli ağrı çektiğini belirten Önem, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde ilk kez uygulanan kök hücre tedavisinin olumlu sonuçlar vermesiyle ayakları kesilme tehlikesi altında olan hastalara bu tedavinin bir umut olabileceğini de belirtti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.