Korona Virüs Aşısı Kısırlık Yapar mı?

Korona Virüs Aşısı Kısırlık Yapar mı?

Korona virüs aşısı kısırlık yapar mı? Hamilelere yan etkisi var mı? Uzmanlar merak edilen bu soruları cevapladı.

A+A-

Koronavirüsün dünya genelinde yayılmasının ardından birçok insanın aklına gebeyken virüs kapmanın ne gibi olumsuzluklara yol açabileceği sorusu geldi. Halk arasında dilden dile farklı söylentiler yayılmaya devam ederken, aşının kısırlık yaptığına dair iddialar ortaya atıldı.

Merak edilen sorulara uzmanlar şu yanıtları verdi:

Virüs bebeklere bulaşıyor mu?

Korona virüs hastalığının bebeklere geçişi ile ilgili çok fazla veri yok elimizde. Ancak yapılan çalışmalar bebeklere geçişin çok nadir olduğunu gösteriyor. Hatta bununla ilgili Türkiye’de yapılan bir çalışmada korona virüs testi pozitif çıkan 125 gebenin sağlık durumları yakından takip edilmiş. Çalışmada yer alan gebelerin sadece dördünün bebeğinde pozitifliği tespit edilmiş. Bu bebeklerde çok hafif bir şekilde bu hastalığı atlatmış.

Gebelikte aşı olunuyor mu?

Neredeyse bir buçuk yıldır gazetelerde, televizyonlarda korona virüsten korunmanın yolları olarak maske, mesafe ve hijyen konusu duyuyoruz. Bu korunma yollarına dikkat ederken aşının da korona virüsten korunmada etkili olduğunu unutmamak gerekir. Çünkü elimizde bu hastalıkla savaşabileceğimiz başka bir silah yok. Dünya geneline baktığımızda Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm sağlık otoriteleri aşının herhangi bir riskinin olmadığını söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı gebeliğin ilk üç ayı hariç sonrasında aşı olunabileceğini ancak yine de gebeliğini takip eden doktoruna danışılmasını öneriyor.

Aşının kısırlık yapma ihtimali var mı?

Açıkçası aşının kısırlık yapma söylentilerinin sadece bizim ülkemizde yayıldığını zannediyordum. Ama yabancı kaynaklardan yaptığım araştırmada dünya genelinde sağlık otoriteleri aşının özellikle kısırlık yapmadığını belirtiyor. Yani dünya genelinde o kadar yayılmış ki açıklama yapma gereği duyulmuş. Aşı tabi ki kısırlık yapmıyor.

(İHA) -

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.