Kötü Söz Orucuna Başladılar

Kötü Söz Orucuna Başladılar

Iğdır ve çevresinde her yıl 21 Mart'ta kutlanan bahar bayramı öncesi "kötü söz orucu" aşaması başladı.

A+A-

Coşkun Oğuz "kötü söz orucu" ile alakalı şu açıklamayı yapıyor:

Iğdır ve çevresinde her yıl 21 Mart bahar bayramı yedi aşamadan oluşur ve bu aşamalardan ikincisi de kötü söz orucu aşamasıdır. Her yıl Şubat ayının son çarşambasında birinci aşama olan ‘’Genel Çevre Temizliği’’ yapıldıktan sonra  kötü söz orucuna girilmiş olur.

Yörede 21 Mart eski 12 hayvanlı Türk takvimine göre yılbaşına girmeden önce  1 Mart itibariyle kimse kötü söz söyleyemez, dedikodu yapamaz, evlerde, bahçelerde, balkonlarda hep iyi şeylerden bahsedilir. Allah dergahında samimiyetle dua edilir, bu ayda  kötü söz konuşmak, küfür, dedikodu, bilmediğin konu hakkında yorum yapmak günah sayılmakla birlikte Nevruz geleneğine de ters düşmektedir. 

Bu oruç yörede gözün, kulağın, dilin, elin, bedenin, nefsin orucu olarak bilinmektedir. 

BU GELENEK DERKİ;

Diline sahip ol. kötü sözler söyleme, yalan, dedikodu, yürekte ve dilde karalama yapma,  Nefsine sahip ol, dünya malına tamah etme, mal sevgisinin olduğu yerde bütün sevgilerde biter. Gözünle görmediğini söyleme, kötü şeyler görme, gördüğünü doğru söyle, yalanı görme,  içindeki kötü nefse ve cehalete karşı, savaş aç,  sözünün geçmediği yere söz söyleme, elini suç aracı yapma, kırma, çalma, hile yapma, bu oruç; cahilliğin orucu, bilginin tokluğudur.  sevmediği yada düşmanın olan insanın 7 güzel tarafını aklına getir.  Geçen yılın sıkıntılarını, acılarını, olaylarını unut küs olanları barıştır. Yasaklanmış şeylerden, kötülüklerden uzak dur, iyilik, doğruluk ve güzelliklerden yana ol. 
  
BURADAKİ AMAÇ;  

Geçmişte yaşanan bir takım olaylar unutulsun, dargınlıklar eski yılda bırakılsın, yeni yıla temiz kalp, sağlam düşünce ile girme temennisidir. ayrıca kapıdan, pencereden, perde arkasından kulak falına çıkan komşuların, yürek açan sözler, hayır bereket arzusu ve Allah kelamı duyması içindir. Buradanda anlaşılacağı gibi asırlardan beri yöremizde kutlanan bu Nevruz geleneğinde insanlar yalnızca  kendi ailelerininin değil, başkalarını da huzur ve refahını arzuluyor. Nevruzla birlikte her yıl kaybettiklerimizden daha çok kazanacağımıza ilişkin güçlü bir umut vardır artık.  

Coşkun Oğuz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.