Kredi Faizlerinin Durdurulamaz Artışı Sürüyor

Kredi Faizlerinin Durdurulamaz Artışı Sürüyor

Daha önce faiz oranını yüzde 8,25'te sabit bir şekilde bırakan Merkez Bankası, örtülü faiz artışını sürdürüyor.

A+A-

16 Temmuz'da yüzde 7,34'e kadar gerileyen Merkez'in fonlama faizi, dün yüzde 10 ile çift haneye yükseldi. Fonlama faiziyle birlikte vatandaşın ve işletmelerin kullandığı kredilerin faizleri de yukarı doğru gidiyor. İhtiyaç kredisinde yıllık ortalama faiz, 20 günde yüzde 11,48'den yüzde 17,74'e yükseldi.

TL’deki değer kaybının ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanın önüne geçmek için Merkez Bankası (TCMB) örtülü faiz artışlarına devam ediyor. Politika faizini yüzde 8,25’te sabit tutan TCMB, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini (AOFM) dün itibarıyla yüzde 10’a çekti. Bu oran en son 19 Mart 2020’de çift hanedeydi.

KREDİ FAİZLERİ DE ARTIYOR

Sözcü'nün haberine göre, TCMB’nin fonlama faiziyle birlikte kredi faizleri de artıyor. TCMB verilerine göre, bankalarca açılan ihtiyaç kredilerine uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranı, 21 Ağustos ile biten haftada yüzde 17,74’e kadar yükseldi.

Söz konusu oran 24 Nisan haftasında yüzde 8,27’ye kadar gerilemişti. 31 Temmuz haftasında ise yüzde 11,48 seviyesindeydi. 20 günde ihtiyaç kredisi faizi ortalamada 600 baz puandan fazla artış kaydetmiş oldu.

26 Haziran haftasında yüzde 9,01’e kadar gerileyen ortalama konut kredisi faizleri de 21 Ağustos haftasında yüzde 11,66’ya yükseldi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.