Kullanmamalıyız!

Kullanmamalıyız!

Ülkemizde antibiyotik kullanımı konusunda bilinen yanlışlar hakkında PAÜ Hastaneleri Başeczacısı Eda Coşkun açıklamalarda bulundu.

A+A-

Hekim Önerisi Olmadan Antibiyotik Kullanmamalıyız

Yanlış antibiyotik kullanımında hastalık yapıcı bakterilerde direnç geliştiği konusunda uyaran Başeczacımız Eda Coşkun açıklamalarına şöyle devam etti ; Bilinçsiz antibiyotik kullanımı yüzünden dirençli bakterilerin neden olduğu hastalıklar tüm dünyada ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Bu durum özellikle hastanelerde yoğun bakım ünitelerinde ve ayrıca bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda ciddi bir sağlık tehdididir. Bu bakterilerin sebep olduğu hastalıklar tedaviye dirençlidir, komplikasyonların gelişmesine, hastalığa yakalanmaya ve ölüm oranlarında artışa neden olur. Hastalık yapıcı bakterilerin direnç geliştirmemesi ve vücudumuzdaki yararlı bakterilerin zarar görmemesi için soğuk algınlığı, grip gibi virüslerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde antibiyotikler kullanılmamalıdır.

Sağlıklı bir insanda vücut sağlığına yardımcı yararlı bakteriler bulunur ve bunların büyük çoğunluğu bağırsaklarımızda yer alarak besin sindirimine yardımcı olur. Mecbur kalmadıkça geniş etkili antibiyotiklerin kullanımından kaçınmak sağlığımızı korumaya yönelik bir davranıştır.

Antibiyotikler ateş düşürücü ya da ağrı kesici değildir ve sadece bakteriyel olduğu kanıtlanan hastalıklarda kullanılmalıdırlar.

Bağırsak florasını koruma amacıyla probiyotikler ile birlikte kullanılmalıdır. Direnç gelişmemesi amacıyla kullanım saatlerine dikkat edilmelidir. Zamanından önce bırakılmamalıdır.

Başeczacı Coşkun “ Antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Bu nedenle karaciğer ve böbrekte tahribat yapabilmektedir. Böbrek ve karaciğer hastalarında, antibiyotik tedavisi gerekiyorsa düşük dozlu veya böbrek-karaciğer atılımı olmayan ilaçlar tercih edilmelidir. Bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda antibiyotik kullanımında toplum bilincinin geliştirilmesi son derece önemlidir" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.