Lokma Tatlısının Tarihsel Yolculuğu

Lokma Tatlısının Tarihsel Yolculuğu

Gelenek ve göreneklerimiz sayesinde yaşattığımız, ender lezzetlerinden biri olan lokma tatlısını yüzyıllar boyunca yaşatmaya ve korumaya devam ediyoruz.

A+A-

Türk toplumu, çok eski zamanlara dayanan göçebe yaşamları sayesinde birçok yeni lezzetler ile ve yeni kültürler ile tanışmışlardır. Konumu itibari ile Türkiye ve Osmanlı da birçok ırk, dil ve kültürden insanlara ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeplerden ötürü Türk ve Osmanlı mutfağının yemek ve tatlı çeşitliliği oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir.

Lokma tatlısının ilk ortaya çıkışının 1400’lü yıllarda olduğu rivayet edilir. Arap kültüründe yapılmaya başlanarak adının da lokum anlamına gelen lukma kelimesinden geldiği bilinmektedir. Ne yazık ki lokmanın tarihi hakkında çok da fazla ayrıntılı ve bilgi içeren tarihi bir kaynak bulunmamaktadır. Gelenek ve göreneklerimiz sayesinde yaşattığımız, ender lezzetlerinden biri olan lokma tatlısını yüzyıllar boyunca yaşatmaya ve korumaya devam ediyoruz.

Günümüz mutfağına ise Osmanlı mutfağından çıkıp gelen lokma tatlısını, bugüne kadar severek, tüketerek ve canlılığını koruyarak yaşatmaya devam ediyoruz. Özellikle İzmir ilimizde sıklıkla yapılan lokma döktürme geleneği kısa zamanda tüm Türkiye ye yayılmıştır. İzmir iline has olarak anılmasının nedeni pek bilinmese de en yetenekli lokmacı ustaların İzmir’den çıkması ve halen bir gelenek halinde İzmir’de lokma döktürme işleri devam etmesi güzel izlenimler ve anılar bırakmaya yeter derecededir.

Lokma Döktürme

Eskiden lokma döktürme sadece hayır yapmak isteyenler tarafından yapılırdı. Osmanlı zamanında kazanılan bir savaş sonrasında halka lokma dağıtılırdı. Lokma dağıtmadaki amaç hem sevinç paylaşmak hem de halkın tatlı ile buluşması sağlanarak hayır işi yapmaktı. Çünkü gelenek ve göreneklerimiz sebebi ile mutlu olunan anda hayır yaparak mutluluğumuzun ve bereketimizin artması inancımızda ve dinimizde vardır. Lokma döktürme fiyatları ise dökülecek lokma adeti ve seçilen firmalara göre değişkenlik gösterebiliyor.

Aynı şekilde yine günümüzde de yakınını kaybetmiş ve arkasından hayır yapmak isteyen kişiler, malının bereketinin artması ve Allah rızası için lokma döktürüp, halka dağıtmak gibi birçok sebepten dolayı lokma tatlısı döktürülür ve dağıtılır.

Eskiden lokma döktürme işlemi kadar lokmanın dağıtılması ve sıcak olarak taze taze ulaştırılması da zor bir işlemdi. Fakat gelişen ve yenilenen dünyada, her alanda olduğu gibi lokma dağıtmada da kolaylıklar sağlandı. Bu sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı mobil lokma aracı sevenlerine lokmayı daha ulaşılabilir hale getirdi.

Her sokak başında aniden rastlayacağınız bir lokma aracı bulmanız mümkündür. Geçmişin getirdiği sorunlara çözüm niteliğinde mobil araçlar oldukça pratik ve ergonomiktir. Hayır lokması mobil araçları, hem lokmanın araçta dökülmesine hem de lokma severlere hızlı ve taze dağıtılmasına olanak sağlamaktadır.

Geçmişten ve özümüzden gelen lezzetli tatları, günümüzde halkımız ile buluşturuyor olmak lokmacılar için yaptıkları işin manevi boyutunun da ne denli önemli olduğunun göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. İzmir de ünlü olarak bilinen tatlı özellikle İstanbul da sıklıkla hayır işlerinin yanında özel gün ve davetlerde yaptırılmaya devam ediyor. Özellikle İstanbul içinde lokma döktürmek istiyorsanız https://hayirlokmasi.com.tr adresini ziyaret ederek ya da 0 (530) 060 80 60 numaralı telefonu arayarak her zaman hizmet alabilirsiniz.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.