Alpaslan Remzi Kallimci

Alpaslan Remzi Kallimci

Eğitimci - Tarihçi
Yazarın Tüm Yazıları >

“İnsan Kalpsiz, Türk Kıbrıs’sız Olamaz!”

A+A-

Başlıktaki sözü Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi’nin Kasım sayısındaki Dr. Yasin Cemal Galata hocanın makalesinden aldım. 1958 yılında Kıbrıs’la alakalı düzenlenen Ankara Mitinginde gençliğin taşıdığı dövizlerde yazıyormuş. Ne kadar anlamlı, ne kadar tarihi gerçeklere uygun bir tespit…

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın çıkarmış olduğu Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi’nin bu sayısında Kıbrıs ile alakalı 2 güzide makale var. Bu sayının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40. Yıldönümünde yayımlanması dergiye ayrıca anlam katmıştır. Dr. Yasin Cemal Galata hoca “Anavatan’da Düzenlenen Kıbrıs Mitingleri” başlığıyla kaleme aldığı makalesinde bizleri 1960 öncesi Kıbrıs mücadelelerine götürüyor.

1958 yılı Kıbrıs’ta Türklerin terör örgütü EOKA tarafından tekrardan katliama uğradıkları, göçe zorlandıkları zorlu bir yıldır. Türkiye’de bu durum infiale sebep olmuştur. Galata hocanın bu makalesinden de okuyoruz ki 1938 senedinde Hatay Meselesi nasıl Milli bir mesele olmuş, Türk Milleti’ne mal olmuşsa, Kıbrıs Davası da aynı şekilde milli bir mesele olarak milletçe benimsenmiştir. Bunu 1958 mitingleri atmosferinden anlıyoruz. Beyazıt Meydanı’nda 300 bin, Ankara’da 200 bin, Samsun’da 150 bin, Sivas’ta ve Erzurum’da 50 bin, Kastamonu’nda 40 bin, Elazığ’da 25 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen bu mitinglerde “Taksim” tezinin savunulduğunu görüyoruz. Hemen hemen yurdun pek çok ilinde gerçekleşen mitinglerde Kıbrıs Türklüğünün efsane lideri Dr. Fazıl Küçük de konuşmalar yapmış, o tarihlerde 120 bin Kıbrıs Türk’ünün selamını getirmiştir. İşte böyle böyle Kıbrıs davası sadece Kıbrıs Türklerinin değil, bütün Türklerin davası olmuştur.

Kıbrıs’ta Üniversitelerde görev yapmış, Kıbrıs uzmanı bir bilim insanı olan Dr. Yasin Cemal Galata hoca Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından düzenlenen Süleymaniye Kürsüsü Konuşmaları kapsamında 11 Kasım Cumartesi günü “Atatürk ve Kıbrıs Türklüğü” konusunda da çok değerli bilgiler vermişti. Söyleşiyi youtube üzerinden kaçıranlar izleyebilirler.

Dergide bir de Araştırmacı yazar Ergün Ucatürk'ün “KKTC'den Kıbrıs Türk Devleti'ne” başlıklı akademik bir makalesi vardır. Bu makalede Kıbrıs meselesinin tarihçesi ele alınmış, Kıbrıs’ın Türk Dünyası ve ‘Mavi Vatan’ konusundaki stratejik önemi üzerinde durulmuştur. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak alınmasının önemine değinen Ucatürk, yazısında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Azerbaycan’a yaptığı resmî ziyaretiyle Azerbaycan ile KTC ilişkilerinin bugünkü ve yarınki durumlarının neler olabileceğini tafsilatlı olarak açıklamıştır.

Kıbrıs Tarihi ile alakalı vermiş olduğu dipnotlarla okuyucuya fikir veren Ucatürk’ün son olarak yazısında benim de katıldığım bir görüşe değinmiştir. Devlet adı olarak “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” yerine niçin “Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” veyahut “Kıbrıs Türk Devleti” denmesi gerektiğini Sn. Tatar’ın yaptığı konuşmalardan alıntılarla okuyucunun dikkati çekilmiştir. (s.52-59)

Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi’nin Kasım sayısını İnternet üzerinden de sipariş vererek kütüphanenize kazandırabilirsiniz.

Bu yazı toplam 680 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum