Merkez Bankası Herkesi Şaşırttı

Merkez Bankası Herkesi Şaşırttı

Merkez Bankası Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında fiyat dengesini desteklemek için güçlü bir parasal sıkılaştırma yapıp politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini beklentilerin de üst bandında 625 baz puan artırıp yüzde 17.7

A+A-

Dolar/TL Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini 625 baz puanla piyasa beklentilerin üzerinde artırmasından sonra 6.01'e kadar geriledi. Ardından 6.11'nin üstüne çıktı.

Bir uzaman döviz masası işlemcisi, bugün Erdoğan’ın açıklamalarından sonra TL’nin değer kaybettiğini TCMB’nin faiz artırımında çekinebileceği endişesi oluştuğunu ama TCMB enflasyon ile mücadelede güçlü bir adım atıldığını dile getirdi.

Anketler Yanıldı

Reuters’ın 11 kurumun katılımıyla yapmış olduğu ankette tahminler geniş bir bantta değişiklik gösterirken, beklentilerin yoğunlaşmış olduğu bir oran yoktu. Buna göre katılımcılardan 1 tanesi Eylül’de 225 baz puan, iki tanesi 300 baz puan, bir tanesi 325 baz puan, iki tanesi 425 baz puan, iki tanesi 500 baz puan, bir tanesi 575 baz puan, bir tanesi 650 baz puan, bir tanesiyse 725 baz puan artış olacağını tahmin ediyordu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başta kurdaki dalgalanma olmak üzre ekonomiyi olumsuzbir şekilde etkileyen hadiseleri serbest piyasa kapsamının asla dışına çıkmadan çözeceklerini, adımların süreceğini belirtmişri. Erdoğan, PPK kararıdan evvel yapmış olduğu açıklamada faiz ile alakalı hassasiyetinin değişmediğine de dikkatleri çekmişti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.