MHP’de seçimli kurultay kolay mı?

MHP’de seçimli kurultay kolay mı?

MHP’de olağanüstü kurultaylarda seçim yapılabilmesi için tüzük değişikliği gerekiyor. Bunun için de delegenin beşte birinin imzasının alınması şart.

A+A-

Milliyetçi Hareket Partisi’nde 1 Kasım’daki kötü sonuçlar, muhalefeti harekete geçirdi. Muhalif cephedeki genel kanaat partide lider değişikliğinin şart olduğu yönünde. Peki bunu yapmak kolay mı?

Eğer seçimli biri bülük kongre yapılırsa, delegenin tercihi de yeni lider adaylarından biri olursa bu mümkün. Ama zor olan seçimli bir büyük kongrenin toplanmasını sağlamak.

ÖNCE TÜZÜK KURULTAYI TOPLANACAK

Çünkü MHP’nin mevcut tüzüğüne göre Büyük Kongrenin olağan toplantıları Merkez Yönetim Kurulu’nun tespit edeceği yer ve zamanda yapılabiliyor. Ancak bu toplantılar arasında geçecek süre 2 yıldan az, 3 yıldan da çok olamıyor. Olağanüstü Büyük Kongre toplantıları ise Genel Başkan ve Merkez Yönetim Kurulu’nca gerek görülen hallerde ve Büyük Kongre delegelerinin 5’te 1’inin imzaları ve noter onaylı talebi ile gerçekleştirilebiliyor.

SEÇİM İÇİN TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ ŞART

Bu toplantılarda da gündem maddeleri karara bağlanabiliyor. Seçim yapılamıyor. Çünkü seçimli bir Büyük Kurultay için tüzük değişikliği gerekiyor.  

Yine MHP’nin mevcut tüzüğüne göre; parti tüzük ve programında değişiklik yapılmasına ve partinin genel politikasını ilgilendiren konularda karar alınmasına bağlı teklifler hakkında karar verebilmek için bunların Genel Başkan, Merkez Yönetim Kurulu ya da Büyük Kongre üyelerinin en az 20’de 1’i tarafından ileri sürülmüş olması gerekiyor.

Yani tüzüğü değiştirmeden ’kim genel başkan olacak’ tartışması yapmak anlamsız. MHP’de yönetim değişikliği için muhaliflerin öncelikle olağanüstü tüzük kurultayını toplamaları gerekiyor. Tüzüğü değiştirdikten sonra ikinci aşamada seçimli olağanüstü kurultay toplanabilir. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.