Mikayıl Müşfiq’in Dizeleri Yeniden Can Buldu

Mikayıl Müşfiq’in Dizeleri Yeniden Can Buldu

Mikayıl Müşfiq denilince Türk dünyasının genç ama büyük şairi…

A+A-

Öğretmen, çevirmen, pedagog… Tutkulu bir âşık… Genç yaşta dalından koparılmış, yaşam sevgisiyle dolu bir fidan… Hazar Denizi’nin dalgalarıyla vatan toprağını sonsuza dek hasretle öpecek olan bir vatansever… gibi tanımlamalar gelir akıllara.

thumbnail-img-20240123-wa0062.jpg

Yazar & şair Çetin Yalçın’ın uzun süren hummalı çalışmaları sonucunda bugüne kadar Türkiye’de hiç kitaplaşmamış şiirlerin de yer aldığı Müşfiq şiirleri “Ruhumda Vatan” ismiyle yayınlandı. Yalçın, kitapla ilgili düşüncelerini şöyle anlattı: 

thumbnail-img-20240123-wa0061.jpg

“Müşfiq, dizeleriyle 20. yüzyılın Azerbaycan sahasındaki en lirik söz ustalarından biridir. Oluşan yeni edebi tavrın en büyük temsilcilerindendir, az sözle derin vurgular oluşturan bir ustadır. Aynı zamanda çok başarılı bir edip olmanın yanında yılmaz bir fikir adamıdır da.

 

Belki de yok edilmek pahasına susmamış, kalemiyle sonsuzluğa haykırmış bir Türkçüdür. Kitap içerisinde bazı şiirlerin yazılış hikâyesini ve Türkiye Türkçesinde kullanılmayan, ses değişikliğine uğrayan kelimeleri daha çok bağlamdaki anlamıyla dipnotta belirttik. Okuyucular şiirin imgeli bir anlatım biçimi olduğunu ve çok katmanlı içeriğini de birlikte değerlendirdiğinde edebi açıdan çok kıymetli bir şairle karşı karşıya kalacak.”

thumbnail-img-20240123-wa0060.jpg

Ahmed Cavad’dan sonra Mikayıl Müşfik’in de edebi hatırasını yaşattıklarını ifade eden ve bir Azerbaycan Edebiyatı külliyatı oluşturmak istediklerini söyleyen Yeşil Kayın Yayınları imtiyaz sahibi Samet Önder ise Komünist rejimin canice şehit ettiği görkemli şairin ülkemizde de tanınmasını istedikleri belirtti. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.