Milletleri Kurtaranlar Yalnız ve Ancak Öğretmenlerdir.

Milletleri Kurtaranlar Yalnız ve Ancak Öğretmenlerdir.

Milletleri Kurtaranlar Yalnız ve Ancak Öğretmenlerdir.

A+A-

Her eğitim öğretim yılında, Meb değişim adı altında birçok çalışma yapar.

Bir çok branş üzerinde ders saati değişikliğine gider.

Örneğin teknoloji hızla ilerleme kaydederken, Bilişim dersi bir anda ders saati olarak azaltılır veya dersin adında değişiklik yapılır. Atamızın yıllar öncesinden ‘ Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir ‘ diyerek, sanatın ülke gelişimindeki önemini vurgulamış olmasına rağmen, Müzik ve Resim gibi donanımlı dersler birer saate düşürülür.(Öğretmenlerin uzun yıllardır süren çabaları sonucu, nihayet Müzik dersi sadece 9. Sınıflarda iki saate çıkarılmıştır.)

Ülkemizin Mühendis, Doktor, Öğretmen, Avukat ve daha bir çok meslek kolunda donanımlı gençlere ihtiyacı artmakta iken, mesleki ihtiyaçlar göz ardı edilerek sadece üniversite sınavı temel alınarak bir çok derste soru kısıtlamasına gidilmiş, doğal olarak sınavda soru sayısı azalan dersler öğrenciler tarafından ilgisiz kalmış itibar kaybetmiştir.

Toplumu oluşturan bireylerin her şeyden önce tarihi ve kültürel değerleri ve de üzerinde yaşamakta olduğu coğrafyayı iyi tanıması gerekirken, Tarih, Coğrafya ve Felsefe grubu dersler de sınav mağduru olmuş ve artık pasifize edilmiş durumdadırlar. Matematik, Türkçe ve Yabancı dil derslerinin önemi zaten bilinmekte iken, ağırlık bütünüyle bu derslere verilerek tüm öğrencilerin farklı alanlarındaki meziyetleri göz ardı edilmiş ve bu dersler ile öğrencinin zekâ seviyesi kıyas hali almıştır. Yıllardır Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinin yaşadığı ders saati sıkıntısına girmiyorum bile.

Henüz bu karışıklığın içinden çıkılamamış iken birde gündem Rehber öğretmenler üzerine yoğunlaşmış, Rehber öğretmenlerin nöbet tutarak öğrencileri daha iyi tanıyabileceği gibi yanlış ve gereksiz bir yaklaşım ile bu branş öğretmenlerinin varlık sebebinin anlaşılamamış olması gerçeği ne yazık ki biz eğitimcileri üzmüştür. Rehberlik saati için, ders saatinden alınan öğrenci her defasında hem dersinden geri kalacak, hem de arkadaşları tarafından sorunlu biri gibi algılanarak, sıkıntılarına sıkıntı eklenecektir.

Ayrıca nöbet tutma konusunu gündem yaparak, öğretmenler arası huzursuzluk yaşanmasına sebep olacaktır. İsmen değişiklik yoluna gidilen branş derslerinin, gerekliyse içerik değişikliği yapılarak, bu konuda yetkili kişilerin iş bilinci ile hareket etmeleri ve merkeze öğrenciyi alarak değişiklik yapmaları en doğrusu olacaktır. Branş dersleri ile ilgili yapılacak değişikliklerin, öğrenciler üzerindeki etkileri önceden hesaplanmalı ve eğitim konusunda, kaybedilen her öğrencinin, ülke geleciğinden bir kayıp olacağını idrak etmek gereklidir. Bakanlığımızın en büyük hatalarından biri, eğitimde can damarı olan ve toplumun rehberi olma özelliği taşıyan öğretmenlerimizi dikkate almadan, öğretmenlerin fikirlerine yer vermeden, evrak üzerinde değişebilen fakat uygulanabilirliği mümkün olmayan kararlar almasıdır.

Acı gerçeğimizdir, eğitimde alınan kararların, ilerlemek yerine bocalamaya sebep olması ve en büyük ihtiyaçlarımızdan biridir eğitim tadında eğitim almıyor oluşumuz. Ülke olarak daha verimli, daha aydınlık bir gelecek, ruhen ve bedenen daha sağlıklı bir millet sahibi olabilmek için eğitimde rehber, öğretmen olmalıdır.

 

Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden yoksun bir millet henüz millet adını almak kabiliyetini kazanmamıştır. Ona basit bir kitle denir, millet denemez. Bir kitle millet olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır. M. Kemal ATATÜRK

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.