Milli Mücadele'nin dünyaya ilan edilişinin 100. yılı

Milli Mücadele'nin dünyaya ilan edilişinin 100. yılı

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının başlattığı Milli Mücadele'nin dünyaya ilan edilişinin 100. yıl dönümü. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk, 22 Haziran 1919'da Amasya'da kurtuluş mücadelesinin yol haritasını belirledi.

A+A-

Amasya Bildirisi ve Milli Mücadele'nin başlangıcının tüm dünyaya ilan edilişinin 100. yıl dönümü. Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ayak basmasıyla başlayan Türk Kurtuluş Mücadelesi'nin yol haritası 22 Haziran 1919'da Amasya Bildirisi'yle belirlendi.

Amasya Bildirisi ile Milli Mücadele hukuksal bir zemin kazanırken bildiride yer alan; "vatanın bütünlüğünü ve milletin bağımsızlığını kurtarmanın yolunu yine milletin azim ve kararı belirleyecek" ifadeleri yol haritasının temelini oluşturdu.

AMASYA BİLDİRİSİ'NİN ARDINDAN MECLİS KURULDU

Mustafa Kemal Atatürk, Amasya'da Milli Mücadele'nin yol haritasını belirledikten sonra sırasıyla Erzurum ve Sivas Kongreleri'ni gerçekleştirdi ve 19 Mayıs 1919'ta Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu. Anadolu'daki direniş TBMM ile tek elden yönetilmeye başlanırken, oluşturulan düzenli orduyla Sakarya Meydan Muharebesi kazanıldı.

CUMHURİYET'İN İLANIYLA TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ KURULDU

Sakarya Meydan Muharebesi zaferi ve Büyük Taarruz'un ardından Türk toprakları düşman işgalinden temizlendi ve 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti kuruldu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.