Muharrem Ayı ve Hicri Yılbaşı

Muharrem Ayı ve Hicri Yılbaşı

Yarın Hicri Yılbaşı Muharrem ayı. Çok önemli olayların olduğu bu ay ile alakalı bilinmesi gerekenler haberimizde…

A+A-

Müslümanlık için pek çok mühim olayın meydana geldiği Muharrem ayında gerçekleşen ve bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfanın da açılmasını sağladı.  Hz. Ömer'in halife olduğu dönemlerde hicretin yapıldığı gün, Hz. Ali'nin teklifi ile hicrî takvimin de başlangıcı sayıldı. O günden sonra da İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul gördü.

Hicret; Allah'a ve O'nun elçisi Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesi ve hakka, hakikate, ilme, medeniyete yapılmış olan yolculuk biçimde tanımlanabilir. Hicret, Allah yolunda fedakarlığın ve kardeşliğin ortaya çıktığı bir gündür.

AŞURE GÜNÜ'NÜN ÖNEMİ NEDİR? AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Rivayete göre Hz. Peygamber Medine'ye geldiği esnada yani Aşure Günü Yahudiler oruç tutuyorlardı. Niçin oruç tuttukları sorulduğu zaman,  bunun hayırlı bir gün olduğu, Allah'ın İsrail oğullarını düşmanlarından kurtardığı gün olduğunu, bu sebep ile de Musa'nın oruç tuttuğu gün olduğunu ifade ettiler. Bu sözler üzerine Peygamberimiz, kendisinin Musa'ya onlardan daha lâyık olduğunu belirterek kendisi de o gün oruç tuttu ve başkalarına da oruç tutmalarını söyledi.  Daha sonra gelen '' "Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı." Ayetiyle de Aşure Günü tutulan oruç isteğe bağlandı.



 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.