Mülga Nedir Mülga Kanunu Nedir?

Mülga Nedir Mülga Kanunu Nedir?

Arapça kökenli bir kelime olan mülga, hem günlük yaşantımızda hem de hukuki anlamda kullanılan bir kelimedir.

A+A-

Günlük olarak kullanılan anlamı eskimiş ve etkisini kaybetmiş anlamını taşır. Hukuk alanında ise yürürlükten kaldırılma kanun maddesinin kaldırılması ve kaldırılmış her bir parça anlamını taşımaktadır. Seneler öncesinde etkili olan daha sonrasında kaldırılan kanunlara mülga ismi verilir. Mülga kanun da hükmü sonlanmış yürürlükte yeri kalmamış olan kanuna denilir. Kanun tamamen kaldırılamamış ve maddesi kaldırılmış ise mülga madde isimi konulmaktadır. Yürürlükten sonlandırılan kanun zımni ve sarih isimleriyle bilinir.

Mülga Kanunu Neye Denilir?

Kaldırılan kanun olayına mülga kanunu denilir. Örnek verecek olursak 20 sene öncesinde çıkmış olan bir kanunu bugün kanundan kaldırılmış olması mülga kanunu olarak isimlendirilir. Maddesinin biri kaldırılırsa şayet ilga denilir. Kaldırılan madde ve kanun işlemine ise mülga denilir. Kısaca ifade edecek olursak yürürlükten kaldırılma hali 2 şekilde olmaktadır. Bunlar zımni ilga ve sarih ilga olarak adlandırılır.

Zımni İlga Nedir? Sarih İlga Nedir?

Yeni yapılmış kanunla başka kanunu maddelerinin kaldırılması bu kanun olayının metninin açıklaması yoksa bu olaya zımni ilga denilmektedir. Yeni bir kanun ile başka kanun maddeleri kaldırılıp bu kanunların açıklaması net bir şekilde yapılırsa bu olaya ise sarih ilga diye isimlendirilir. Örnek verecek olursak 25 Kasım 2002 tarihinde 4721 sayılı Türk medeni kanunun 1028’inci maddesine göre 19 Mart 1928 tarihi ile 743 sayılı Türk medeni kanunu medenisi yürürlükten kalkmıştır. Şeklinde açıklamalı bir şekilde belirtiliyor ise bu olay sarih ilga olayıdır.

Peşinatsız Kredisiz Ev Almak Nasıl Olur?

Peşinatsız ev sahibi olmak isteyen birçok kiracı bulunmaktadır. Herkes kiradan kurtulup kendi evi olsun ister. Konut almanın yüksek maliyetlerinden dolayı harekete geçemezler. Ev sahibi olmak isteyenler genellikle krediye başvurmaktadır.  Fakat artık kredisiz peşinatsız ev almak mümkündür. Kiradan kurtulmak isteyen kiracılara müjdeli haber bizlerle beraber sizleri bekliyor.  Günümüzde artık peşinat vermeden ev sahibi olmak isteyenler için geliştirilen sistemler mevcuttur.  Bu şekilde olan finansal sistemler sayesinde kredisiz ev almanız kolaylaşacaktır.  Peşinatı ve ara ödeme işini sizlere bırakıyoruz. Bütçenize göre ödeme tutarlarınızı siz belirleyeceksiniz.  Ev almak artık sizler için çok kolay olacaktır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.