Münferit Beyanname Nedir?

Münferit Beyanname Nedir?

Dar mükellef birinin vergi mükellefiyeti bulunmayan kişilerden Türkiye'den elde ettiği gelirleri bildirmesine yarayan beyannameyi münferit beyanname ismi verilir.

A+A-

Münferit beyanname nedir sorusunun cevabı şu şekildedir; münferit beyanname yalnızca dar mükellefler tarafından verilen ve Türkiye’den elde ettiği gelirleri bildirmesini sağlayan beyannamedir. Ülkeyi terk etmeden dar mükellef olan kişi 15 gün önce beyannameyi vermek ve vergisini ödemek zorundadır.

Münferit Beyannameyi Kim Verir?

Gelir vergisi kanununda açıkça tanımlanan münferit beyanname vergiye tabi olan kişi ya da kurumlar, ülkeyi terk etmeden önce elde ettikleri kazançların beyanı vermesi bir ödemesini yapması gerekir.

  •  Dar gelirli mükellefler tarafından verilir
  •  Ülkeden ayrılmadan 15 gün önce bildirilmelidir
  •  Kişi kazancı doğrultusunda zorunlu ödeme yapmalıdır.

Münferit Beyanname Hangi Durumda Verilir?

Kanuna göre vergiye tabi olan dar mükellefler ülkede elde ettikleri ihrat ile kazançlar üzerinden vergilendirilir. Yıllık olarak verilen beyanname işi terk etme ya da ülkeden ayrılma durumunda 15 gün öncesi verilir ve vergi borcunun ödeme zorunluluğu vardır. Münferit beyanname madde 101'e göre hak sahiplerinin elinden çıkarttığı gayrimenkullerden kaynaklanan kazanç ile birlikte bunun dışında kalan diğer mal ve hakların Türkiye'de elden çıkarılması halinde münferit beyanname verilmesi gerekir.

Münferit Beyanname Ne Zaman Verilir?

Vergi mükellefleri faaliyette bulunan işletmeyi terk etmesi ya da durdurması halinde elde ettiği kazanca yönelik münferit beyanname vermek zorundadır. Beyanname türü mükellefiyete tabi olan insanların indirmeye mecbur olmadıkları kazanç ve iratlardan yıllık beyanname ile vergi tevkif yoluyla tahsil edilme yöntemidir. Teknik ve hukuki açıdan gelir vergisi kanununun 84. maddesinde açık ve net olarak tanımlanır. Dar mükellefiyete tabi olmalarına rağmen yıllık beyanname vermeye mecbur olmayanlar ilgili kanunları belirlenen maddelerinde açıkça belirtilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.