Mutfağa Ateş Düştü

Mutfağa Ateş Düştü

Patates ve soğan fiyatlarında meydana gelen artışlar bir anda gündeme gelirken aslında ikiye üçe katlanan fiyatların yalnızca bu ürünler ile sınırlı olmadığını gösterdi.

A+A-

Vatandaşlar, geçtiğimiz sene sofrasını kurmuş olduğu para ile bu sene yalnızca 3’te birini doldurabiliyor.  Pek çok üründe ikiye üçe katlanmış olan fiyatlar tüketicinin belini büküyor. Son bir senede mutfağa giren tüm kahvaltılık ürünlere % 35’i geçen fiyatlarda zamlar geldi.


TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Haziran 2017’de kilosu 37 TL’den satılan kahvaltılık tereyağı, Haziran 2018’de 50 TL oldu.  Tulum peyniri ise 27 TL’den 34 TL’ye, kaşar peyniri 24 TL’den 30 TL’ye, salatalık 1.84 TL’den 3.65 TL’ye, sucuksa 56 TL’den 62 TL’ye çıktı.

Tüm Ürünler Zamlı

Ayrıca, patatesin bir senelik fiyat artışı % 300’leri aştı. Geçtiğimiz ay kilosu 3 TL olan patates bu ay 6 TL oldu. Soğandaki aylık fiyat artışı da 4 TL’ye çıktı. Gıda ürünlerinde limon ve havuçta zamdan nasibini aldı. Havucun kilosu 1 ayda 2 TL’den 5 TL’ye çıkarken, limon mayısta 5.5 TL iken, haziranda 7-8 TL’ye kadar çıktı.

Maliyetler Cep Yaktı

Yem fiyatları süt ürünlerindeki fiyat artışının da en büyük nedeni olarak karşımıza çıkıyor.  Son 1 senede enflasyon yüzde 11’ken, Et ve Süt Kurumunun (ESK) verdiği bilgilere göre süt yemindeki fiyat artışı enflasyonun çok üstünde, % 30’larda.

Patates ve Soğana müdahale

Hükümet, yaptığı açıklama ile bu defa patates ve soğan ithalatına yeşil ışık yaktı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son zamanlarda fiyatı hızla artan soğan ve patateste ithalata izin verileceğini ifade etti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.