Nijerya'da Yeni Ölüm Virüsü Çıktı

Nijerya'da Yeni Ölüm Virüsü Çıktı

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'da geçtiğimiz 2 ayda meydana gelen ölümler ülkede paniğe yol açtı.

A+A-

Ülkenin kuzey bölümündeki Yobe, Kano, Bauchi ve Jigawa gibi eyaletlerinde olağan dışı meydana gelen ve çoğunluğu 50 yaş üzeri insanların 'teşhis edilemeyen hastalık' sebebi ile yaşamını yitirmesi, ölümlerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) olup olmadığı tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Kano eyaletinde nisanda 3 günde aralarında akademisyen, siyasetçi, iş adamı ve doktorların da bulunduğu 150 kişi teşhis edilemeyen hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. 

Ülkenin kuzeyinde ve Kano eyaletine komşu Jigawa eyaletinde de 10 günde teşhis edilemeyen hastalık nedeniyle 100'den fazla kişi yaşamını yitirdi.

Mayıs başından itibaren Bauchi eyaletinde 150 ve Yobe eyaletinde son 3 haftada sebebi bilinmeyen hastalık yüzünden çoğunluğu yaşlılardan oluşan 471 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Yetkililer ölümlerin Kovid-19 kaynaklı olmadığını ve Lassa ateşi, kolera, menenjit ve sıtma gibi hastalıklar nedeniyle olabileceğini açıklasa da birçok kişi gerçeklerin gizlendiğini düşünüyor.

Bauchi eyaletinde yaşayan, 37 yaşındaki Mustafa Muazu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bauchi’de ilginç bir olay yaşanıyor. 2 haftada en az 150 kişi hayatını kaybetti. Bu çok korkunç bir şey. Bazı insanlar bu ölümlerin Kovid-19'dan kaynakladığını söylese de hükümet buna karşı çıkıyor." dedi.

ÖLÜMLERİN NEDENLERİ BİLİNMİYOR

Hayatını kaybedenlerin tamamının ülkenin kuzeyindeki eyaletlerden olması dikkati çekerken, hastalık döneminde test ya da sonrasında otopsi yapılmadığı için ölüm nedenleri bilinmiyor.

Muazu, "Kovid-19 haricindeki hastalıklardan can kaybı olmuştu tabii ve bunlar her yaştan oluyordu. Ayrıca kısa sürede 50 yaş üstü bu kadar kişinin ölmesi hiç normal değil." dedi.

Ülkede ilk vaka görüldüğünde hükümetin yolsuzluk için bir bahane uydurduğunu düşündüğünü anlatan Muazu, "Ama artık bu hastalığın ciddi bir şey olduğunu anladım." ifadelerini kullandı.

İnsanların panik içerisinde olduğunu aktaran Muazu, "Burada hiç kimse ölümlerin Kovid-19'dan olup olmadığını bilmiyor. Hele yaşlılar hiçbir yere gidemiyor. Hükümetin bu salgının neden kaynaklandığını araştırmasını istiyoruz, yoksa bu gidişle daha fazla insan ölebilir." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.