Oyunlaştırma ve Türkiye'de Oyun

Oyunlaştırma ve Türkiye'de Oyun

Birçok kişi, oyunlaştırma nedir sorusuna farklı cevaplar verebilir.

A+A-

Birçok kişi, oyunlaştırma nedir sorusuna farklı cevaplar verebilir. Ancak oyunlaştırmanın en basit açıklaması, oyun tasarımı tekniklerinin ve oyun öğelerinin oyun dışı alanlarda kullanılmasıdır. Oyunlaştırma ilk olarak 2003 yılında bilgisayar programcısı Nick Pelling tarafından kullanıldı, ancak tarihi çok daha erken bir tarihe dayanıyor. Oyun dışı alanda oyun tasarımı ve oyun öğelerinin ilk kullanımı 1896 yılında gerçekleştirildi. Bu proje, müşterilere sadakat yaratmak için St & Green Stamp adlı bir Amerikan pul şirketidir.

Oyun, insanlığın varlığından daha eski bir eylem biçimidir. Oyun tasarımı teknikleri ve oyun öğeleri düşündüğümüzden daha uzun bir süredir hayatımızın bir parçası oldu. Pek çoğumuz farkında olmadan hayatımızda motivasyon yaratmak veya arttırmak için oyun tasarım tekniklerini ve oyun öğelerini kullanıyoruz.

Artık oyunlara hayatımızın her anında erişebiliyoruz. Akıllı telefonlardaki mobil oyunlara, tabletlerdeki oyun uygulamalarına ve bilgisayarlarımızdaki PC oyunlarına ek olarak, farklı markaların oyun konsollarına artık kolayca erişilebilir.

Bazen Gamification olarak da adlandırılan oyunlaştırma kavramı, özellikle son yıllarda popülaritesini artıran bir tekniktir. Buna göre, oyunlaştırma nedir sorusunun cevabını, olağan olayların ve durumların, oyunları oluşturan bazı bileşenlerle harmanlayarak yeniden sunması olarak özetlemek mümkün olabilir.

Bu noktada, oyunlaştırma nedir ve nasıl uygulanır gibi konularda detaylı anlatım, tartışma, çalıştaylar ve açık oturumun düzenlendiği ülkemizde bir dizi ünlü organizasyondan bahsetmek mümkündür. Örnek: Gamification Turkey Summit. Bu ve benzeri toplantı ve organizasyonlarda oyunlaştırmanın ne olduğu ve nasıl uygulandığı ile ilgili soruların yanı sıra, Game Management in Turkey (Türkiye'de Oyun Yönetimi) gibi konuların genel olarak ele alındığını biliyoruz.  

Son yıllarda, Türkiye game ve e-spor endüstrisindeki büyük artışı, İnternet hizmetlerinin erişilebilirliği ve bakımında genel iyileştirmelerle eş anlamlıdır; Bununla bağlantılı olarak, oyunlara bugün erişmek çok daha kolay. Türkiye'deki rekabetçi Türkiye game ve e-spor sahnesi, aynı çalışma için büyük ölçüde, oyuncular, takımlar ve organizasyonlar için daha fazla finansal istikrar geliştirir ya da yapmak isteyen insanlar arasındaki boşluğu kapatmak için büyük bir avantaj olacaktır.

Detaylı bilgi için; https://www.gaminginturkey.co

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.