Öztürk Mağduriyetleri Dile Getirdi

Öztürk Mağduriyetleri Dile Getirdi

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk yazılı soru önergeleriyle Belediyelere nefes aldıracak tedbirleri gündeme getirdi.

A+A-

Öztürk tüm dünyada ortaya çıkan ve Türkiye’de de hızla yayılan korona virüs ve sebep olduğu hastalıklar nedeniyle vatandaşların maddi-manevi mağduriyetlere uğradığını, vatandaşların bu mağduriyetlerinin giderilmesi için, bazı büyükşehir belediyelerinin başta olmak üzere, pek çok il ve ilçe belediyesinin, vatandaşlardan, tüzel ve özel kişilerden alacaklarını ötelemek ve bu alacaklardan doğan icra yolu ile tahsil haklarını kullanmama kararı aldığını, yani mağdur olan vatandaşlara yardım etmekten başka amacı olmayan bu Belediyelerin gelir kaybına uğradığını, virüs salgını tehdidine karşı önlem almak için (çevre, temizlik, ilaçlama, dezenfektan, toplu taşım) de gider kaybına uğradıklarını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Diğer taraftan,  Covid 19 virüsü salgını nedeni ile Belediyelerin vergi gelirleri de düşmektedir. Bu da Belediyelerin Merkezi Bütçeden aldıkları payın düşmesine neden olacaktır. Bu durum belediyelerin temel işlevlerinin yerine getirilmesinde zaaflara da neden olacaktır.

17/1/2019 tarih ve 7161 sayılı Kanunun 47 inci maddesine göre, belediyelere Genel Bütçe vergi gelirlerinden pay verilmesi ile ilgili aşağıdaki düzenleme yapılmıştır.

 “(2) Belediyelerin ihtiyaç duyduğu yatırım nitelikli projelerin gerçekleştirilmesi amacıyla Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesine konulan belediyelere yardım ödeneğini, belediyelerin talebi üzerine kullandırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.”

 Ayrıca kesinleşmiş en son bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının binde biri nüfusu 10 bin’e kadar olan belediyeler için kullanılmak üzere denkleştirme ödeneği olarak ayrılır. Bu ödenek mart ve temmuz aylarında iki eşit taksit halinde İller Bankası tarafından belediyelere yüzde 65’i eşit şekilde, yüzde 35’i ise nüfus esasına göre dağıtılmaktadır.

Bu doğrultuda;

7161 sayılı Kanunun 47. Maddesi uyarınca, Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesine konulan belediye yardım ödeneğinden, Sayın Cumhurbaşkanının onayıyla yardım alan belediye bulunmakta mıdır?

Ödenekten yardım alan belediyeler varsa, bu belediyeler hangileridir?

Yardım alan belediyeler varsa, bu belediyelere aktarılan ayrı ayrı ve toplam yardım tutarı ne kadardır?

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 7161 sayılı Kanunun 47 inci maddesi hükmünü belediyeler yardım talep etmeden re’sen kullanmak yönünde bir tasarrufta bulunacak mıdır?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.