Öztürk O İddiaları Bakan Koca'ya Sordu

Öztürk O İddiaları Bakan Koca'ya Sordu

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk , Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na bir yazılı soru önergesi sundu.

A+A-

Soru önergesinde Cumhurbaşkanı’nın geçmiş açıklamalarından bahseden Öztürk; "Salgın sürecinde milli üretimin ne kadar önemli olduğu dünya genelinde görüldü. Pek çok ülke kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ihracatını bile durdurdu, üretim yapamayan ülkeler tedarik konusunda ciddi sıkıntılar yaşadı. Olması gereken yerli üretimin desteklenmesidir ama yapılan hamasi açıklamalar bir türlü üretime yönelecek somut adımlara dönmedi" dedi .

Sözlerine devam eden Yasin Öztürk: "Kaldı ki hali hazırda kamu ve üniversite hastanelerine tedarik sağlayan medikal firmaları sözleşmelerinde yer alan vadedeki alacaklarını zamanında tahsil edemiyor, bu şartlarda vade farkları ve alacakların gecikmesi birim fiyatlar üzerinden maliyetlere yansıyor, ister istemez medikal ürün ve sarf malzeme bedelleri yükseliyor bir de alacakları biriken firmalara belirli oranlarda feragat baskısı kurulduğu iddiaları kamuoyuna yansımış durumda  bu şartlarda kim kamu ve üniversite hastanelerine mal satmayı ister" ifadelerini kullandı.

Yasin Öztürk’ün yazılı soru önergesinde şu sorular yer alıyor :

1- Ülkemizde Tıbbi Cihaz Kurumu’na kayıtlı tıbbi cihaz ve medikal ürün tedariğini sağlayan firma sayısı ne kadardır?

2- Tıbbi cihaz ve medikal ürün tedariğini sağlayan firmaların, kamu hastaneleri ile yapmış olduğu sözleşmelere rağmen ödemesi yapılmayan, vadesi geçmiş alacak tutarı toplam ne kadardır?

3- Bahsi geçen firmaların, üniversite hastaneleri ile yapmış olduğu sözleşmelere rağmen ödemesi yapılmayan, vadesi geçmiş alacak tutarı toplam ne kadardır?

4- Kamu ve üniversite hastanelerinden alacaklı olan firmalara, ödeme yapılması için, “alacaklarının belli bir kısmından feragat edilmesi istendiği” iddiası doğru mudur?

5- Tıbbi cihaz ve medikal ürün tedariğini sağlayan firmaların alacaklarının ödenmesi konusu bir takvime bağlanmış mıdır?

6- Son 3 yıl içerisinde faaliyetini durduran, tıbbi cihaz ve medikal ürün firma sayısı ne kadardır?

7- Sayın Cumhurbaşkanının tıbbi cihaz üretimi konusunda “yerelleşmeye ağırlık verileceği” ifadesi doğrultusunda yapılan çalışmalar nelerdir?

8- Ülkemizde tıbbi cihaz ve medikal ürünlerin tedariğini sağlayan firmalara ödeme yapılmaması durumunda, sektörden çekilmek zorunda kalan yerel firmaların yerini global firmalar almaya başlarken “yerelleşme” nasıl sağlanacaktır?

9- Özellikle Covid-19 salgını nedeniyle hastanelerimizde artış gösteren hasta sayımız ve tıbbi ürünlere ihtiyaç nedeniyle, kamudan alacaklı tıbbı cihaz ve medikal ürün tedariği gerçekleştiren firmalara ilişkin olarak bir destek paketi hazırlanması düşünülmekte midir?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.