PAÜ Heyeti Yerli Ay Çekirdeği Projesi İçin Temaslarda Bulundu

PAÜ Heyeti Yerli Ay Çekirdeği Projesi İçin Temaslarda Bulundu

PAÜ ve DTB heyeti Hibrit Ay Çekirdeği Geliştirme Projesi çerçevesinde Edirne ve Eskişehir illerine ziyarette bulundu.

A+A-

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ ve birlikteliğindeki heyet, Pamukkale Üniversitesi’nin (PAÜ) Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Denizli Ticaret Borsası (DTB) ortaklığı ile yürütülen “Çerezlik Ayçiçeği Beyaz ve Kırkağaç Köy Popülasyonlarının İyileştirilmesi ve Geliştirilmesi Projesi” çerçevesinde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ziyarette bulundu.

Denizli’de yerli tohumların kalitesinin ve verimliliğini arttırmak için bir süre evvel PAÜ Çal Meslek Yüksekokulu’na ait arazide PAÜ Tohum Islahı ve Genetik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce üretimine başlanmış olan yöreye uygun hibrit yerli ay çekirdeği ilk mahsullerini geçen aylarda vermişti. Projenin devamı özelliğinde olan ve yerli çeşitlerinin geliştirilip üretime kazandırılması ile alakalı yapılabilecek çalışmaların değerlendirilmesi için yapılan ziyaretlere; Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Çal Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Aysel Yeşilyurt Er, PAÜ Tohum Islahı ve Genetik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Çelik, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Başkan Yardımcısı Halil Pekdemir, Yönetim Kurulu Üyesi Özay Tanrıverdi, DTB Genel Sekreteri Ali Şahin, DTB ve Pamukkale Teknokent Hukuk Müşaviri Haluk Değirmenci  ve yetkililer katıldı.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne yapılmış olan ziyarette Enstitü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek ve Enstitü yetkilileriyle 1. yıl çalışmasını tamamlanmış olan çerezlik ayçiçeği projesi verileri konuşuldu. Doç. Dr. Tülek, Enstitüde yapılan çalışmalar ile alakalı bilgi verdi. Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Çelik’in yerli ay çekirdeği projesi çerçevesinde yapılan çalışmaları ile alakalı bilgilendirme sunumundan sonra gerçekleştirilecek çalışmalar ile alakalı heyetler arası görüş alışverişinde bulunuldu.

İncelemeler kapsamında Rektör Prof. Dr. Bağ ve beraberindekiler daha sonra Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ziyaret gerçekleştirdi. Burada yapılan ziyarette Enstitü Müdürü Dr. Sabri Çakır, Enstitünün uzman personelleri ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Uzmanı Zafer Sağel hazır bulundu. Dr. Sabri Çakır burada, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ ve beraberindekilere Enstitünün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ziyarette Uzman Zafer Sağel, atom enerjisinin tarımda kullanımı konusunda bilgilendirme sunumu gerçekleştirirken sonrasında Enstitü laboratuvarları ve uygulama alanları gezilerek üniversite ortaklı yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi.

İnceleme ziyaretine ilişkin DTB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili şunları kaydetti: “İlimiz, kuruyemişlik olarak üretilen ay çekirdeğinin %25’ini üretmektedir. Son yıllarda özellikle yerli tohumların bozulması sonucu verim düşüklüğü ile beraber kalite kaybı da yaşanmaktadır. Bu nedenle özellikle Çin’den siyah ay çekirdeği ithalatı yapılmaya başlanmıştır. Bir taraftan ithalatın önüne geçerek döviz kaybının önlenmesi, diğer taraftan kendi yerli tohumlarımızı geliştirmek için Pamukkale Üniversitesi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile beraber protokol düzenleme ihtiyacı duyduk. Amacımız yerli tohumları ıslah ederek hibrit tohumu gerçekleştirmek. Bu amaçla Pamukkale Üniversitesinin bizlerle birlikte hareket etmesinden büyük memnuniyet duyuyorum. Başta Sayın Rektörümüz olmak üzere ekibine ve emeği geçenlere teşekkür ederim.”

Rektör Prof. Dr. Bağ: “Yöresel Ürünlerimiz Gelecek Kuşaklara Bırakacağımız En Büyük Miraslarımızdandır”

İnceleme ziyaretleri hakkında Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ şunları kaydetti: “ Yöresel ürünler, yetiştiği coğrafya ile güçlü bağları bulunan ürünlerdir. Bu anlamda Denizli’miz verimli topraklarında yetiştirdiği yöresel ürünleri ile Gerek Türkiye’de gerekse Dünya’da iyi bir noktadadır. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak üretim teknikleri de gelişmekte, bilimde elde edilen sonuçların sanayiye olduğu gibi tarıma da uyarlanması önem arz etmektedir. Pamukkale Üniversitesi olarak bizler bu anlamda bilim, teknoloji, sağlık, sanayi alanında yaptığımız çalışmalar ile bilimin ürüne dönüşmesi sürecinde tarımı da göz ardı etmeyerek, bilimden elde ettiğimiz olumlu sonuçları, tarımda yaşanan teknolojik gelişmeler ışığında yöresel ürünlerimizin ıslahını ve verimliliğini arttırmada değerlendiriyoruz. Bu bağlamda Denizli Ticaret Borsası, Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa imzaladığımız “Çerezlik Ayçiçeği Beyaz ve Kırkağaç Köy Popülasyonlarının İyileştirilmesi ve Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Çal’da bulunan uygulama arazimizde titiz çalışmalarımız sonucunda başarılı sonuçlar elde ettik. Elde ettiğimiz nihai ürünün bu sonuçlarını değerlendiğimiz ve ileri vadede yapılabilecekler konularda fikir alışverişinde bulunduğumuz bu toplantıların oldukça verimli geçtiği kanaatindeyim. Yöresel ürünlerimiz bizim milli değerlerimiz olmakla birlikte milli ekonomimiz ve ihracatımız için önemli bir noktada. Bunun bilinciyle yöresel ürünlerimize bilimin ışığında katkı sunmaya devam edeceğiz. Yöresel ürünlerimiz gelecek kuşaklara bırakacağımız en büyük miraslarımızdandır. Bu projenin hayata geçmesinde emeği geçen Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim Tefenlili’ye, projeye destek olan kurumlarımızın yetkilileri ile özverili çalışmalar gösteren Çal MYO ve PAÜ Tohum Islahı ve Genetik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürleri nezdinde araştırmacılara teşekkürlerimi sunuyorum”. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.