PAÜ’de Yer Bilimleri Eğitimi-3 Başladı

PAÜ’de Yer Bilimleri Eğitimi-3 Başladı

TÜBİTAK 4004 desteğinde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen “Çürüksu (Denizli) Havzası’nda Yer Bilimleri Eğitimi” açılış toplantısı Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı.

A+A-

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Barış Semiz’in yürütücülüğünde önerilen, başvuru yapan 422 çalışma arasında TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanan 85 projeden biri olan “Çürüksu (Denizli) Havzası’nda Yer Bilimleri Eğitimi-3” projesinin açılış toplantısı; Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek, proje ekibi ve eğitim alacak öğretmenler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek, bu yıl üçüncüsü düzenlenen projenin başarısını, daha önce düzenlenen iki proje ile kendisini kanıtladığını ifade ederken Türkiye’nin farklı illerinden gelen katılımcıları Denizli ve Pamukkale Üniversitesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.

TÜBİTAK destekli Yer Bilimleri Eğitimi Projesi’nin daha önceki yıllardan bugüne başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan ise bu sürekliliği sağlamanın üniversite ve bölge açısından değerli olduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Kılınçarslan konuşmasında, özellikle öğretmenlerin eğitiminde ve müfredat hazırlanması aşamasında; bizzat gerçekleştirilen uygulamalı eğitimin ve materyal toplamanın önemine değindi. Gelecek nesilleri yetiştiren öğretmenler için hazırlanan bu türden eğitimlerin amacının bir yandan da ülkeye hizmet olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kılınçarslan projeyi destekleyen başta TÜBİTAK olmak üzere Jeoloji Mühendisliği öğretim üyelerine teşekkür etti.

Açılış programında konuşma yapan Proje Yürütücüsü ve Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Barış Semiz, verilecek eğitimler ve yapılacak teknik geziler hakkında genel bilgiler verdi. Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Semiz, eğitim programının amacını; katılımcıların yer bilimlerine olan bakış açısını değiştirmek, yer bilimlerine olan ilgiyi arttırmak ve bu yolla katılımcıların yer bilimleri eğitiminde kazanacakları deneyimleri kendi öğrencileri ve çevrelerinde ulaşacakları tüm insanlara yaymalarını sağlamayı amaçlamaktadır şeklinde özetledi. Ayrıca proje dâhilinde yapılacak teknik gezilerle öğretmenlerin jeoloji bilgilerini uygulamalı olarak desteklemeyi hedeflediklerini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Semiz, bu yıl projeye 64 ilden toplam 339 başvuru olduğunu sözlerine ekledi. 

Toplantıda “Çürüksu (Denizli) Havzası’nın Jeolojik Özellikleri” başlıklı, ilk eğitimi Doç. Dr. Mete Hançer verdi. Sunumunda; Çürüksu Havzası ve Batı Anadolu Bölgesi’nin yerküre şekillenmesini ve yüzey özelliklerini fotoğraflar ve jeoloji haritaları ile anlatan Doç. Dr. Hançer, Bölgenin jeolojik yapısının fay hareketleri ile nasıl günümüzdeki halini aldığını ve 50 milyon yılda günümüze kadar nasıl şekillendiğini çeşitli görsellerle katılımcılara aktardı.

Amaç: “Yer Bilimlerine İlgiyi Arttırmak”

TÜBİTAK 4004 desteğinde bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilecek “Çürüksu (Denizli) Havzası’nda Yer Bilimleri Eğitimi-3” projesi, Kula Jeoparkı ve Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nin katkısıyla, 27 Haziran/6 Temmuz 2019 tarihleri arasında Denizli ve Kula’da (Manisa) gerçekleştiriliyor. Proje çerçevesinde verilecek on günlük eğitim programında, uzmanlar tarafından katılımcılara; yer bilimleri, çevre bilinci, deprem, fay, madenlerimiz ve jeotermal enerji hakkında bilgiler aktarılacak.

Pamukkale ve Kula Jeoparkı’nda Uygulamalı Eğitim

Çürüksu Havzası’ndaki (Denizli) doğa harikası Pamukkale, jeotermal sistemler, eşsiz mağaralar, mermer/traverten ocakları ve Türkiye’nin en genç ve orijinalliğini en iyi muhafaza etmiş volkanik sahası özelliğine sahip Kula Jeoparkı eğitim amacıyla kullanılacak. Geçen yılki eğitimden farklı olarak bu yıl eğitime Güney Şelalesi, Keloğlan Mağarası, Ulubey Kanyonları ve Kışladağ Altın Madeni eklenirken ayrıca fotoğrafçılık konusunda da eğitimler verilmesi ve fotoğraflarla yerbilimleri teması vurgulanması planlanıyor. Etkinlik sonunda proje katılımcılarına PAÜ tarafından “Yer Bilimleri Eğitimi Sertifikası” verilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.