Ressam Orhun Kara'dan, Miryakefolon Savaşı Tabloları

Ressam Orhun Kara'dan, Miryakefolon Savaşı Tabloları

Yazarlarımızdan Şerif Kutludağ, bu yazısında sizlere Ressam Orhun Kara'yı tanıtıyor.

A+A-

Ressam ORHUN KARA! O bir köy çocuğu…  Bozkurt’un TUTLUCA köyünden…

Orta Okul ve lisede resim derslerine hiçbir resim öğretmeni girmez… Allah vergisi bir kabileyetle kendi kendine resimler yapar…

Ondaki bu yeteneği gören öğretmenleri onu yönlendirirler. Liseye duyurusu gelen il genelindeki resim yarışmalarına girmesini sağlarlar… 

1991 yılını UNECSO’nun YUNUS EMRE SEVGİ YILI ilan etmesi üzerine İzmir’de TARİŞ, YUNUS EMRE SEVGİ YILI  temalı bir yarışma açar. Dereceye girecek resimler de takvim yapraklarında yer alacaktır.  Orhun KARA öğretmenlerinin teşvikiyle bu yarışmaya girer ve 1. Olur.

Ben de o dönemde Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yapmaktaydım…

MEB Avni AKYOL döneminde Ülke genelindeki İl M E Md nin Datça’da bir toplantısı vardır. Denizli İl MEMd. Rıza KÜLTÜR, Orhun KARA’ya MEB Avni AKYOL’un büyük boy portresini yaptırır ve toplantıda hediye eder.

1994-1995 Akademik Yılda ben Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesine Öğr. Gör. Olarak geçmiştim. Aynı yıl yapılan resim yetenek sınavlarına katılan Orhun KARA sınavı kazanır ve PAÜ Eğitim Fak. Resim Bölümünde okumaya hak kazanır.

307014348-593506189141989-4883525886389678648-n.jpg

Dört yıllık eğitim sürecini başarıyla tamamlayan Orhun KARA mezuniyet sonrasında  Kütahya’da ikamet eden ÇOBAN RESSAM lakabıyla ün yapan HÜSEYİN YÜCE'nin  yanına gidip gelerek kendisini geliştirir. 

Sonrasında Denizli’de kendi sanat atölyesini açar ve resim bölümlerinin sınavlarına öğrenci hazırlama kursları vermeye başlar. Bununla da yetinmez hem ilk ve orta okulların çeşitli sınıfları için, hem de üniversitelerin resim bölümlerine girmek için yetenek sınavlarına  hazırlık yapan öğrenciler için kitaplar yayınlar. Bu çalışmalarıyla da ülke genelinde resim eğitimi ve öğretimi için kaynak eserler üretmiş olur. 

Bütün bunların yanında Orhun KARA bir şey daha yapar. Denizli Tarihini resmine konu edinir; tematik olarak bu konuda çalışır… Şimdi, Denizli tarihini merak edenlerin görmesi gereken kaynaklardan birisi de ressam Orhun Kara’nın  Denizli tarihini konu edinen tabloları olacaktır.

Bu noktada bu güzelliklerin Orhun Kara’nın atölyesinde saklı kalmaması için Denizli Büyükşehir Belediyesinin bu tabloları kitaplaştırması gerekiyor: Nasıl ki, Denizli’nin Kelebekleri, Denizli’nin Kuşları Denizli Yemekleri, Denizli Sarnıçları başlıklı kitaplar okuruyla buluştuysa şimdi bunların yanına Orhun Kara’nın “Resimlerle Denizli Tarihi” kitaplarının da eklenmesi gerekiyor haliyle.  

Allah vergisi yeteneğini eğitimiyle bütünleştiren sonrasında da hem hayat mücadelesinde hem de sanat anlayışında çok özel bir yola giren sevgili Orhun KARA’ya başarılar diliyor; çok verimli ve eserlerle dolu uzun bir ömür diliyoruz…

MİRYAKEFALON SAVAŞI'nın yıl dönümü tabloları için de sevgili ORHUN KARA'YI KUTLUYORUZ  ve TEŞEKKÜR EDİYORUZ...

Muhabbetle…

Şerif Kutludağ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.