Rojda Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

Rojda Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındadır?

1978 yılında hayata gözlerini açan Rojda, Siirt’in Kurtalan ilçesinde hayata gözlerini açmıştır ve 10 kardeşi bulunmaktadır. En küçük kardeş olan Rojda’nın asıl ismi ise Kadriye Şenses’tir.

A+A-

1978 yılında hayata gözlerini açan Rojda, Siirt’in Kurtalan ilçesinde hayata gözlerini açmıştır ve 10 kardeşi bulunmaktadır. En küçük kardeş olan Rojda’nın asıl ismi ise Kadriye Şenses’tir.

Müzik yaşamına 1991 yılında, İstanbul’da müzisyen ağabeyi Çiya’nın Kurduğu “Koma Gulên Xerzan” adlı müzik grubu ile başlar.

Grup çalışmaları 1993′ten sonra MKM (Mezopotamya Kültür Merkezi) bünyesinde devam eder.

1994 yılında grup olarak, ilk albümleri “Ji Bîr Nabin” (Unutulmazlar) ile dinleyicilerine daha profesyonel bir şekilde ulaşırlar.

1997 yılında “Sonda Me” (Yeminimiz) adlı albümle dinleyicisi ile daha fazla buluşma şansı bulur.

“Sonda Me” albümünde ki “Helimcan” şarkısı, Rojda için önemli bir dönüm noktası olur. Artık herkes “Helimcan”ı söyleyen sesi merak eder.

1997 de 11 bayandan oluşan Koma Asmîn grubunun kuruculuğunda yer alır. Grupta aktif olarak çalışır, bir süre sonra üyesi olduğu Koma Gulên Xerzan grubunun yoğun çalışmalarından dolayı Koma Asmîn’den ayrılmak zorunda kalır.

2005 yılında grubun üçüncü albümü olan Rûkena Min (Güler Yüzlüm) albümüyle müzikal olarak iyi bir çıkış yakalarlar. Rûkena Min albümünde yer alan “memet kanî” ve “elo dîno” adlı parçalarının klipleri Zaxo’da yapılan klip festivalinde birinciliğe aday olarak gösterilir.

2006 yılında Rojda Koma Gulên Xerzan’dan ayrılır. “Sebra mın” adlı Solo albüm çıkarır.

Rojda tüm albümleri : https://mp3semti.com/sarkici/Rojda

Dengbêj Şakıro’nun seslendirdiği “Wey Dıl” adlı parçayı klip halinde düet olarak hazırladı. Bu klip çok ses çıkardı ve ilgi odağı haline geldi…

2012 yılında ” Hat” albümünü ve “Stranên Hilbijartî” adında kendi eski şarkılarından oluşan arşivlik bir albüm çıkarır.

2014’te  “Kezî”  adlı albümü ile tamamı kadın şarkılarından ve kadın ağzı ile söylenen şarkılardan oluşan bir proje ve arşiv çalışması olan bir albüm çıkardı.

“Şahiya strana” albümlerinde (1 ve 2 de) seslendirdiği “Hinne Bîne” ve “Delalê” şarkılarıyla yer alır.

Diyarbakır Büyük Şehir Tiyatrosu ve Hollanda’nın Theatre Rast adlı tiyatro grubu ile  ortak yapımı olan W. Sheakespeare  in “Hamlet” adlı  tiyatro oyununda “Mirbanû” rolunu oynadı. Oyun Uluslarası festivallerde ve Avrupa’da gösterildi. Gösterimleri halen ara ara devam etmekte.

Türkiye ve Kıbrıs’ta çekimi yapılan “Halan Geldi” filminde seslendirdiği “Dayê Li Min” şarkısını seslendirdi.

Mardin Midyat ta çekilen  “Hükümet Kadını 1” de Day miro şarkısını seslendirir.

En son Şengal’de yaşanan Ezîdî halkına yapılan katliama dikkat çekmek için bir şarkı yapıp klipini Ezîdîlerin yaşadığı köylerde çekip yayınlamıştır.

Rojda Şenses halen İstanbul’da yaşamaktadır. Müzik çalışmalarına M.K.M bünyesinde devam etmektedir.

Kaynak: Mp3 indir – Mp3Semti.com

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.