Sağlık Alanındaki Görüntüleme Teknikleri

Sağlık Alanındaki Görüntüleme Teknikleri

Sağlık alanında hastalıkların teşhis edilip tedavi edilmesi için birçok görüntüleme tekniği kullanılmaktadır. Bu tekniklerden biride renkli doppler olarak geçmektedir. Bu işlem hekimler tarafından sık sık kullanılmaktadır.

A+A-

Renkli Doppler Nedir?

Yüksek frekanslı ses dalgalarının kan damarlarında bulunan kan hücrelerine çarparak geri olacak şekilde yansımasına renkli doppler tekniği denmektedir. Bu işlem ile hamileliğin yanı sıra birçok hastalıkta teşhis edilmektedir.

Renkli Doppler Nasıl Çekilir?

Hasta bu işlem için muayene masasına sırt üstü uzanır. İnceleme yapılacak olan bölge jel ile kaplanmaktadır. Ardından prob adı verilen başlık ile çekime başlanmaktadır. Bu yöntem ile damarların içerisi net bir şekilde görülmektedir.

Renkli Doppler Hangi Alanlarda Kullanılır?

Vücudun birçok yerindeki toplardamar ve atardamar hastalıkları için kullanılan bu yöntem, gebelik süreçleri, böbrek incelemesi, boyun damarlarının incelenmesi genital bölgelerin incelenmesi ve karaciğer damarlarının incelemesi gerçekleştirilmektedir.

Aç Karnına mı Çekilir?

Bu işlem, karın bölgesinde yapılacaksa bazı durumlarda aç olmayı gerektirmektedir. Hekiminiz size işlem öncesinde gerekli durumları bildirecektir.

Renkli Doppler Hangi Hastalıkları Gösterir?

Bu işlem ile birçok hastalığın tespit edilmesi mümkündür. Genellikle gebelik süreçlerinde bebeğin gelişimini kontrol etmek için kullanılan renkli doppler, damarlar ile ilgili birçok hastalığın tespitinden kullanılmaktadır.

Ultrason Nedir?

Ultrason, yüksek frekanslı ses dalgaları ile organların, yumuşak ve sert dokuların, damarların içerisindeki kan akışının net görüntüsünü elde etmek için kullanılan bir görüntüleme tekniğidir.

Ultrason Nasıl Çekilir?

İnceleme yapılacak olan bölgeye ses dalgalarının iletilmesini sağlayan ve kayganlık oluşmasını sağlayan bir jel sürülmektedir. Prob adı verilen cihaz ile ultrason incelenmek istenen bölgeye yüksek frekanslı ses dalgaları iletilmektedir. Bu şekilde görüntüleme yapılmaktadır.

Ultrason Hangi Alanlarda Kullanılır?

Bu görüntüleme yöntemi genellikle hamilelik sürecinde yumurtalıkları, rahmi ve bebeğin gelişimini gözlemlemek için kullanılmaktadır. Gebeliğin yanı sıra ultrason işlemi, kalp hastalıklarında, böbrek hastalıklarında ve yumuşak dokularda da kullanılmaktadır.

Ultrason Çeşitleri Nelerdir?

Ultrason çeşitleri, işlemin ne amaçla yapılacağına göre değişiklik göstermektedir. Çeşitli alanlarda kullanılan ultrason işlemi, gebelik için çok sık kullanılmaktadır. Ultrason çeşitleri ile ilgili bir liste yapacak olursak;

1. Abdominal Ultrason

2. Pelvik Ultrason

3. Transvajinal Ultrason

4. Meme Ultrasonu

5. Ekokardiyografi (EKO)

6. Tiroit Ultrasonu

7. Transrektal Ultrason

8. Beyin Ultrasonu

9. Renkli Doppler Ultrason

Renkli Ultrason Nedir?

Kan damarlarının detaylı ve renkli bir şekilde görüntülenmesi için renkli ultrason kullanılmaktadır. Karaciğer kontrolünden tiroit şüphesine, kadın hastalıklarından gebeliğe kadar birçok farklı yerde bu işlem kullanılmaktadır.

Renkli Ultrason Kimlere Yapılır?

Kadın ya da erkek fark etmeksizin herkese uygulanan bu işlemde belirli bir yaş sınırı yoktur. Hekimler gerekli gördükleri halde renkli ultrason işlemini her hastadan isteyebilmektedir. Bu teknik ile kan damarlarındaki tüm hastalıklar kolay bir şekilde tespit edilmektedir.

Renkli Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Bu işlem hamilelerde gebeliğin ilk 11 – 13 haftaları ve 18 – 23 haftaları arasında yapılmaktadır. Yüksek riskli gebeliklerde ise renkli ultrason işlemi 24. haftadan sonra uygulanmaktadır. Diğer hastalıklarsa ise hekimin uygun gördüğü zamanlarda bu görüntüleme tekniği kullanılmaktadır.

Renkli Ultrason Neden Kullanılır?

Bu görüntüleme tekniği, vücuttaki damaların değerlendirilmesi için sık sık kullanılmaktadır. Damarların yanı sıra gebelikte bebeğin gelişimini izlemek içinde kullanılan bir yöntemdir.

Renkli Ultrason Neden Kullanılır?

Bu işlem için herhangi bit özel hazırlık yapılmamaktadır. Kişi normal ultrasonda olduğu gibi sedyeye renkli ultrason için uzanmaktadır. Ardından jel sürülerek cihazın başlığı ile görüntüleme işlemi yapılmaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.