Şahin Tin Yapılandırmayı Açıkladı

Şahin Tin Yapılandırmayı Açıkladı

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, halkın devlete olan borçları ile alakalı ödeme kolaylığının sağlanabilmesi için yasal düzenleme yapılacağını ifade etti.

A+A-

Şahin Tin, sanayicinin, esnafın, vatandaşın borçlarını, ana tutar üzerine ilave edilecek makul faizler ile yapılandırıp ödeyebileceklerini ifade etti.

Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda görüşülüyor. Konu ile alakalı açıklamada bulunan AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, milyonlarca vatandaşın ve vergi mükellefinin, geçmişten gelen ve henüz ödenmemiş, vadesi geçmiş borçlarını, bu düzenleme ile daha uygun şartlarla ödeme olanağına kavuşacağını dile getirdi.

 “31 MART 2018 TARİHİ ESAS ALINACAK”

 Milletvekili Şahin Tin tasarıda bulunan düzenlemelere göre 31 Mart 2018 tarihinden evvelki dönemlere ait kesinleşmiş alacakların, tasarı kapsamına girdiğini ifade etti ve vergi ve vergi cezaları, bazı idari para cezaları, ecri misil ile öğrenim ve katkı kredisi gibi bazı kamu alacakları, gümrük vergileri ve bu vergi ile alakalı idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklar ile alakalı her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer'i alacakların yeniden yapılandırıldığını belirtti.

 

“183.5 MİLYAR TL’LİK ALACAK YAPILANDIRILIYOR”

Milletvekili Şahin Tin, getirilecek olan kanun tasarının, bundan evvelki yapılandırma kanunları ile hemen hemen aynı özellikleri taşıdığını belirterek gerçekleştirilen bu yasal düzenlemeye göre, 119,2 milyar lira vergi alacak aslı, 64,3 milyar lira da SGK primi aslı olmak üzere hemen hemen 183,5 milyar liralık bir vergi ve prim alacağının yapılandırılacağını, geçmişten bugüne yapılan tüm yapılandırma kanunlarında olduğu gibi bu yapılandırma kanununda da alacağın aslından vazgeçilmediğini, yani ister vergi, ister prim borcu olsun, vatandaşın vergi ve prim borcunun aslını ödeyeceklerini dile getirdi. 

“FAİZ ORANLARI YÜKSEK OLMAYACAK”

Milletvekili Şahin Tin; bu yapılandırma kanununda geçmiş dönemler ile alakalı gecikme faizi ve zammı yerine, o ilgili aylarda gerçekleşen Yİ-ÜFE oranında yeniden hesaplanacak olan bir faizin esas alınacağını söyledi.

“İHTİLAFLI VERGİLER DAVA AŞAMALARINA GÖRE YAPILANDIRILACAK”

SGK idari para cezalarının % 50’sini ödemiş olan vatandaşların borçlarının diğer % 50’lik diliminin de silinmiş olacağını belirten Milletvekili Şahin Tin; yapılan düzenleme ile idari para cezasının aslını, Yİ-ÜFE’ye göre hesaplanan faizi ödemiş olan vatandaşların gecikme faizinin ve zammının silineceğini, bunun yanında vatandaşlara bu düzenleme ile beraber pişmanlıkla beyanda bulunma olanağının da sunulduğunu dile getirdi. 

“MATRAH VE VERGİ BEYANI ARTIRILABİLECEK”

Matrah artırımı düzenlemesi ile alakalıda bilgiler veren Milletvekili Şahin Tin; komisyonda kabul edilen ve Meclis Genel Kurulunda görüşmeleri süren kanun tasarısına göre vatandaşların, Gelir ve Kurumlar Vergisi bakımlarından 2013-2016, Gelir, Kurumlar Stopaj ve Katma Değer Vergisi bakımlarından ise 2013-2017 seneleri itibarı ile matrahlarını ve vergi beyanlarını artırabilmelerine imkân tanıdıklarını vurguladı. 

 “İLK ÖDEME AĞUSTOS AYINDA YAPILACAK”

Kanunun kabul edilmesinden hemen sonra yürürlüğe gireceğini ifade eden Milletvekili Şahin Tin, Temmuz ayı sonuna kadar Yapılandırma Kanununa başvuruların yapılabileceğini, ilk ödemenin Ağustos ayında SGK ile başlayacağını, Eylül ayında Maliye ile devam edeceğini, evvelki  yapılandırma kanunlarında olduğu gibi peşin, 6, 9, 12, 18 taksitler halinde ödenebileceğini,  36 aya kadar taksit olanağının sunulacağını, kredi kartı ile ödemenin de mümkün olacağını belirtti.

 “PEŞİN ÖDEYENE BÜYÜK KOLAYLIK VAR”

Bir evvelki yapılandırmada olduğu gibi bu yeni düzenlemeye göre de faizin % 50’si değil, ödemesi gereken tutarı peşin ödenmesi halinde hesaplanan faizin % 90’ının alınmayacağını belirten Tin, yani vatandaşın borcunu peşin ödemesi halinde ödeme tutarına göre hesaplanan faizin % 10’luk dilimini ödemiş olacağını söyledi.

“BELEDİYELERİN BORÇLARI DA YAPILANDIRILIYOR”

Belediyelerin alacakları ile alakalı da yapılandırmanın tasarının içinde olduğunu söyleyen Milletvekili Şahin Tin; 31 Mart 2018 tarihinden evvelki dönemler ile alakalı vergi ve gecikme cezaları ile faizleri, düzenlemenin yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş su, atık su ve katı atık ücreti alacaklarıyla bunlara bağlı fer'i alacaklarıyla büyükşehir belediyelerinin katı atık ücreti alacaklarıyla bunlara bağlı fer'i alacaklarının yapılandırma çerçevesinde olduğunu sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.