SANCAR ''DEPREME HAZIR DEĞİLİZ'' 

SANCAR ''DEPREME HAZIR DEĞİLİZ'' 

Değerli ,Basın Mensupları, Değerli Hemşehrilerim, bu Basın Toplantısını Denizlimizde olası deprem riskine farkındalık yaratmak için yapmış bulunuyorum.

A+A-

Ülkemizi derinden sarsan Şehirlerin yerle bir olduğu binlerce Vatandaşımızı kayıp ettiğimiz, on binlerce Vatandaşımızın yaralandığı milyonlarca Vatandaşımızın hala etkisinden kurtulamadığı on binlerce Yapının yıkıldığı Hatay Depreminin yarın Denizlimizde de yaşanabileceğini Ben değil Bilim İnsanı Yer Bilimleri Uzmanı Prof.Dr. Naci Görür söylüyor,ne zaman söylüyor aylardan beri söylüyor ,en son  geçtiğimiz hafta resmen uyarıyor hatta bunu söylerken yaşanabilecek acıyı görebildiği için gözyaşlarını tutamıyor. Fakat maalesef  “BİLİM İNSANI AĞLIYOR ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI BAKIYOR”. Bunu neden söylüyorum; Denizlimiz 1.Derece Deprem Bölgesi olmasına rağmen İstanbul gibi Kentsel Dönüşüm teşvik ve projelerinden maalesef faydalandırılmıyor vatandaş çaresizce depreme dayanıksız konutlarda oturmak zorunda kalıyor. İstanbul’da oturan vatandaş ile Denizli’de oturan vatandaşın farkı ne de İstanbul’a kentsel dönüşümde öncelik tanınıyor da bize tanınmıyor. 

 Bakanlıkça eski evini yıkana kira yardımı deniyor bu ne kadar biliyor musunuz sadece 2.500 tl sorarım size bu paraya evi bırak apart kalmadı, vatandaş nasıl ev kiralayabilecek. Bu sebeple vatandaşımız eski evini yıktığında piyasa rayicinde bir kira bedeli ödenmelidir. Ayrıca bu kira yardımını tercih eden krediden mahrum bırakılıyor.

Bir kentsel dönüşüm kredisi ortaya attılar sözde 19 Banka ile protokol yapılmış ama neredeyse hiç birinin haberi yok. Vatandaş zar zor krediye başvurdu diyelim o da çıktı diyelim oran yüzde 3.89  belirlenmiş ve verecekleri 1.250.000 tl’yi 10 yılda yaklaşık 6.000.000 lira civarında geri ödeyecek yani 5 katı olarak ve aylık taksiti yaklaşık 49.000 tl olacak. Bakanlık bu taksitin sadece 6.000 tl sini size geri ödeyecek. Size soruyorum hangi vatandaş aylık bu 49 bin taksiti 10 yıl boyunca ödeyebilir, mümkün değil. Zaten aldığım bilgiler ışığında bu krediyi kullanan daha yok. Bu sebeple bu yüksek faizlerin acilen yüzde 1’lerin altına indirilmesi ve vatandaşın bu krediye rahat ulaşımı sağlanmalıdır.

 

 

 

 

 

Belediyelerimiz ve Çevre Şehircilik Müdürlükleri vatandaşlarımıza ücretsiz beton testi ve dayanıklılık kontrolü hizmeti vermeli depreme dayanıksız olduğu saptanan evlere kırmızı etiket asılarak vatandaş bilgilendirilmelidir. İnanın şu anda içinde oturdukları evlerinin her an yıkılacağını bilmeden oturan on binlerce vatandaşımız var ve oturmak da zorunda bırakılıyorlar. 

Değerli Hemşehrilerim buradan sesleniyorum; Denizlimizin Bilim İnsanı Naci Görür’ün beyanıyla Hatay gibi Maraş gibi büyük acıları yaşamaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 1. Derece teşvik ve imkanlardan faydalandırılması adına İktidarıyla Muhalefetiyle ve Şehrimizin tüm Bürokratlarıyla birlikte bir DEPREM SEFERBERLİĞİ başlatılmalıdır. Şehrimizde on binlerce yorgun ve eski yapılarda oturan vatandaşlarımızın yeni ve dayanıklı Konutlara kavuşması sağlanmalıdır. Bunun için bugün geç değil ama yarın çok geç olabilir.

Saygılarımla 

H.Teoman Sancar

27.Dn.Denizli Milletvekili

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.