Şarkı Sözü Nasıl Yazılır?

Şarkı Sözü Nasıl Yazılır?

Şarkı sözü yazmak yaratıcı bir süreçtir. Bunun için öncelikle şarkıyı neyin üzerine yazacağınıza karar vermeniz gerekir.

A+A-

Aşk, savaş, bir eşya, bağlılık, doğa, bir fikir, bir kişi ya da ayrılık adına şarkılar yazılabilir. Şarkı sözü yazmak için hem kelime dağarcığının geniş olması hem de konu hakkında duygu birikimi olmalıdır. Çok iyi şiir yazabilen biri çok iyi şarkı sözü de yazabilir diye bir kural yoktur. Çünkü şarkı ve şiir uyum açısından birbirinden tamamen farklıdır. Şarkı bir müzik ile yoğurulacağı için her söz, bestelenebilir şekilde müzik ile bağlantılı olmalıdır. Etkili şarkı sözleri yazmak için ilham kaynağı gerekir. Bunun için yapılması gereken birtakım eylemler vardır. İlk olarak sevginiz şarkıyı bulmak için, şarkı indir sitesinden yararlanın ve çalışmalara hemen başlayın.

Gözlemleyin Ve Not Alın

Şarkı sözü yazabilmek için, çevre hakkında da iyi bir gözlemci olmak gerekir. Gözlemlerinizi içinizdeki duygularla birleştirip sözcüklere dökebilirsiniz. Bunun için yanınızda mutlaka not alabilecek bir kâğıt ve kalem bulundurun. Bu kâğıt, aynı zamanda besteniz için bir taslak metin olacaktır. Bu sayede geçmiş dizelere farklı cümleler de ekleyip çıkarılabilir. Gözlem yaparken şiir okumayı ve farklı kaynaklardan ilham almayı da ihmal etmeyin. İlham alırken tarzınızın dışına çıkmamaya özen gösterin. Bu sizin şarkınız olduğu için, kopya ve alıntılardan uzak durarak özgün tarzınızı koruyun. 

Enstrüman Kullanın

Şarkı sözlerini beste ile uyumlu yapabilmek için yazım esnasında gitar, piyano ya da istediğiniz türde bir enstrümandan faydalanabilirsiniz. Özellikle nakarat kısmının etkileyici ve dile dolanan bir bölüm olması için mutlaka çalmaya başlayın. Enstrümana odaklanarak içinizdeki duyguların ve düşüncelerin açığa çıkmasına izin verin. Aynı zamanda içinizden geçen sözleri mırıldanın ve şarkı sözleri ile müzik arasındaki uyumu yakalayabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum