Seçim Yasakları Açıklandı

Seçim Yasakları Açıklandı

Yüksek Seçim Kurulu 24 Haziran tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve Milletvekilleri Genel Seçimi ile alakalı adaylara uygulanacak propaganda yasaklarını kapsayan kararları yürürlüğe girdi.

A+A-

Alınan kararlara göre, seçim zamanı genel yollar üstünde, mabetlerde, kamu binalarında ve seçim kurulları tarafından gösterilmiş olan yerlerden başka meydanlarda toplu propaganda yapmak yasaklanıyor.

Açık mekanlarda güneşin batmasından iki saat sonra ve güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propagandada bulunulamayacak. Fakülteler, öğrenci yurtları ve üniversite kampüslerinde seçim propagandası ve seçim toplantıları yapılmayacak. Yurtdışında açık yerlerde ve gümrük kapılarında sözlü propaganda olmayacak.

Adaylıkların kesinleşmiş olduğu 13 Mayıs Pazar gününden sonra cumhurbaşkanı adayları, yurt içinde seçim büroları açabilecekler. Ticari faaliyeti süren yapılar, seçim bürosu olarak kullanılmayacak. Ayrıca adaylar yurtdışında da seçim büroları açamayacaklar.

Seçime katılımda bulunan cumhurbaşkanı adayları, 13 Mayıs'tan itibaren 23 Haziran Cumartesi günü saat 18.00'e dek,  ikinci tura kalınması durumunda ise 25 Haziran'dan 7 Temmuz Cumartesi saat 18.00'e kadar ilan ve reklam yolu ile veya internet sitesi açıp sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda yapabilecekler. Vatandaşların elektronik posta adreslerine, sabit ve cep telefonlarına görüntülü, sesli, yazılı propaganda mesajları gönderilmesi ise yasak.

Seçmenlere hediye, eşantiyon gibi şeyler dağıtılmayacak

Adayların, propaganda süreleri içine kendilerini tanıtıcı broşür, el ilanları, parti bayrağı, poster, afiş veya ses ve görüntü içeren yayınları dağıtmaları serbest. Fakat bu malzemeleri dağıtanların 18 yaşını doldurmuş olması gerekli. Adayların, seçmenlere herhangi bir hediye, eşantiyon dağıttırmaları da yasaklandı.

Makam araçları ile propaganda gezileri düzenlenemeyecek

Başbakan ve bakanlar ile milletvekillerinin yurt içerisinde yapacakları seçim propagandası ile alakalı gezilerinde makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalar ile yapmayacaklar. Bu amaçla gerçekleştirilen  gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalar ile törenler yapılmayacak ve resmi ziyafetler de verilmeyecek.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.