Sedimantasyon Nedir?

Sedimantasyon Nedir?

Eritrositler, kırmızı kan hücreleri olarak bilinmektedir. Aynı zamanda alyuvarlar olarak bilinen kırmızı kan hücreleri, vücutta en fazla bulunan hücredir.

A+A-

Solunum sistemi sayesinde dışarıdan alınan oksijen, alyuvarlar tarafından vücudun tüm doku ve organlarına taşınır. Sedimantasyon, tortulaşma ve dibe çökme anlamına gelmektedir. Sedimantasyon işlemi sayesinde alyuvarların ne kadar hızlı dibe çöktüğü tespit edilmektedir. Bireyin vücudunda inflamasyon olduğunda bazı protein yapıları alyuvarlarla bir araya gelir ve alyuvarların daha hızlı dibe çökmesine neden olur. İnflamasyon ise bağışık sisteminin, enfeksiyon ve yaralanmalardan organları koruması sırasında oluşmaktadır.

Sedimantasyon işlemi oldukça basit bir işlemdir. Aynı zamanda önemli bir işlem olarak uygulanmaktadır. Sedimantasyon değerleri sayesinde vücutta iltihap olup olmadığı belirlenmektedir. Otoimmün hastalıklarda ve kanserli doku oluşumunda da sedimantasyon işlemi sayesinde önlem alınabilir. Sedimantasyon işlemi ESR olarak da bilinmektedir.

Sedimantasyon Testi

Sedimantasyon değerlerinin kontrol edilmesi için bireyden kan örneği alınmaktadır. Koldan alınan kan örneği laboratuvar ortamında incelenir ve sedimantasyon değerleri incelenir. Bireye uygulanan sedimantasyon testinin iki farklı sonucu vardır.

  • Sedimantasyon düşüklüğü 
  • Sedimantasyon yüksekliği

Sedimantasyon testi sayesinde alyuvarların ne kadar sürede çöktüğü tespit edilir. Alyuvarların çok hızlı çökmesi, vücutta iltihap olduğu anlamına gelir. Alyuvarların dibe çökme süresi vücudun iltihap oranını ifade etmektedir. Sedimantasyon testi sayesinde vücutta bulunan iltihaplanmaların nedeni tespit edilir. Bu sayede bireyin sağlık durumu kontrol altına alınır. Sedimantasyon düşüklüğü ve yüksekliği aşağıdaki değerlere göre incelenmektedir.

  • Yeni doğan bebeklerde 0 - 2 mm / saat
  • Çocuklarda 2 - 10 mm / saat
  • 50 yaşın altındaki kadınlarda 0 - 20 mm / saat
  • 50 yaşın üstündeki kadınlarda 0 - 30 mm / saat 
  • 50 yaşın altındaki erkeklerde 0 - 15 mm / saat
  • 50 yaşın üstündeki kadınlarda 0 - 20 mm / saat
  • Gebelikte 4 - 57 mm / saat

Sedimantasyon değerleri incelenirken bireyin yaşı, cinsiyeti ve hamilelik durumu göz önünde bulundurulmaktadır. Bu etkenlere bağlı olarak yukarıda verilen değerlere göre sedimantasyon düşüklüğü ya da yüksekliği olup olmadığı tespit edilir.

Sedimantasyon testi tek başına tanı testi olarak kullanılamaz. Vücutta iltihap varsa test sayesinde bu tespit edilebilir. Aynı zamanda test sayesinde bireyin tedaviye karşı nasıl bir yanıt verdiği de gözlemlenir. Kırmızı kan hücreleri hızlı bir şekilde dibe çöküyorsa bu sedimantasyon yüksekliği olarak bilinir. Sedimantasyon yüksekliğinin farklı sebepleri vardır.

Yaş, gebelik, vücutta bulunan iltihap gibi nedenlerden dolayı değerler yükselebilir. Yüksek sedimantasyon değerlerinden sonra bazı testler uygulanmaktadır. Eğer vücutta iltihap yoksa kanser hücrelerinden dolayı değerler yüksek çıkmış olabilir. Sedimantasyon değerlerinin düşük çıkması ise ciddi sağlık problemi olarak görülmemektedir. Sedimantasyon düşüklüğü genellikle vücutta iltihaplı bir hastalığın artık sonlandığını ifade etmektedir. Eğer birey sağlıklıysa ve sedimantasyon değerleri düşükse bunun için yine bireye birkaç test daha uygulanmalıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.