Sema  Abdurrahman Karamanlıoğlu MTAL Koordinesinde Şeb-i Arus Töreni

Sema  Abdurrahman Karamanlıoğlu MTAL Koordinesinde Şeb-i Arus Töreni

Hz. Mevlâna'nın 749. Vuslat Yıldönümü  Anma Törenleri  Pamukkale kültür merkezinde yer alan "Derviş’in evinde’’ yapıldı.

A+A-

Semazenlerin (Mevlevi Dervişlerinin) haktan alıp halka dağıttığı  anlamını taşıyan   SEMÂ ÂYİN-İ ŞERÎF   yapıldı.

1-011.png

Sema  Abdurrahman Karamanlıoğlu MTAL  okul müdürü, Mehmet Özbek başkanlığında, organize edilen, Şeb-i Arus töreni Pamukkale kültür merkezinde yer alan ‘’Dervişin Evi’’ mekanında gerçekleştirildi. Organizasyona ev sahipliğini Dervişin Evi adlı mekan  sahibi Ali Temel  yapmıştır. Programın sunuculuğunu  okulumuzun edebiyat öğretmeni  Sefer Eriş yapmıştır. okulumuzun edebiyat öğretmeni  Burcu Öztürk Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî’nin hayatı ve "Şeb-i Arus" ile ilgili konuşmasını yapmıştır.  Öğrencimiz İdris Sefa Girenizli şiir okumuştur. . Programın anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı, şiir okundu.  İlahi Eşliğinde Sema gösterisi yapıldı.

2-082.jpg

Törene  Pamukkale Kaymakamı Sayın Uğur  BULUT ,İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet  Çimen, İl  Milli Eğitim Şube Müdürü Mahmut Gülhan, Sema Abdurrahman M.T.A.L Müdürü Mehmet Özbek, öğretmen, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

3-056.jpg

ŞEB-İ ARUS TÖRENİ NEDİR?

Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî’nin ölüm yıl dönümlerinde, 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve "Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri" olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, halk arasında "Şeb-i Arus" olarak da anılmaktadır. Şeb-i Arus, Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gecedir.Mevlana, bu geceyi Rabb'ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü için "Düğün Gecesi" olarak adlandırır.Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Mevlana, ölümü kişinin aslına, Allah’a dönüşü olarak yorumlar.

4-037.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.