KARAR BUGÜN AÇIKLANDI
İstanbul Anadolu 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada İmamoğlu, “kamu görevlisine alenen hakaret” suçundan önce 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, takdiri indirim uygulayarak cezayı 2 yıl 1 aya düşürdü.
Mahkeme ayrıca TCK’nın 53. maddesi kapsamında İmamoğlu’nun belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına karar verdi. Kamuoyuna yansıyan haberlerde bu hüküm “siyasi yasak” olarak ifade edildi.
KARAR HENÜZ KESİNLEŞMEDİ
Kararın önemli ayrıntısı ise hukuki sürecin henüz tamamlanmamış olması. Siyasi yasak şu aşamada kesinleşmiş değil. Hükmün istinaf sürecinde bozulmaması ve kesinleşmesi halinde siyasi yasak uygulanabilecek.
DAVA DAHA ÖNCE İSTİNAFTAN DÖNMÜŞTÜ
İmamoğlu hakkında, 2022 yılında Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin açılışında dönemin Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’ya yönelik sözleri nedeniyle dava açılmıştı.
İmamoğlu hakkında daha önce beraat kararı verilmiş, ancak dosya savunmasının alınmasına ilişkin usul gerekçesiyle istinaftan dönmüş ve yeniden yargılama yapılmasına karar verilmişti.
İMAMOĞLU KARARA TEPKİ GÖSTERDİ
İmamoğlu duruşmadaki savunmasında suçlamaları kabul etmedi ve sözlerinin hakaret kastı taşımadığını savundu. Kararın açıklanmasının ardından da mahkeme kararına sert tepki gösterdi.