SICAK HAVALARDA SAĞLIĞIMIZA DİKKAT EDELİM!

SICAK HAVALARDA SAĞLIĞIMIZA DİKKAT EDELİM!

Hava sıcaklarındaki artış nedeniyle Ramazan'da oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri, iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulunuldu.

A+A-

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, son dönemde hava sıcaklıklarındaki artışın başta oruç tutan vatandaşlar olmak üzere herkesin dikkatli olmasını gerektirdiğini açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan Arpacı, "Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıklarn etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlıkproblemleri yaşanabilmektedir. Vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulması hayati önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktardasuyun mutlaka alınması zorunludur. Günde ortalama en az 2-2,5 litre su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında iftar ve sahurda sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, limonata, komposto, soda, vb. tüketmeye özen gösterilmelidir. Çok sıcak havalarda aşırı bedenhareketi yapılması durumunda vücuttan su ve tuz kaybı daha da artar. Bu gibi durumlarda tuzlu ayran içilmesi önerilir” dedi

ORUÇ TUTANLANA UYARILAR

Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için iftarda aşırı besin tüketimi yapmadan az ve sık aralıklarla öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiğine dukkat çeken Arpacı, “Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğuunutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 15-16 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Sahurda mutlaka süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan biröğün tercih edilmelidir. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile şekerli ve unlu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır” dedi.

BU SAATLERE DİKKAT!

Risk grubundaki kişilerin sıcağa maruz kalma ve güneş çarpmasından korunmaları güneş ışınlarının güçlü olduğu 11.00 ve 16.00 saatleri arasında mümkün oldukça açık havaya çıkmamaları gerektiğini hatırlatan Arpacı, “Açık havada gölgede kalınsa dahi aşırı hava sıcaklığı ve nem vücuttansu kaybettirir bu da insan sağlığı için zararlıdır. Dışarı çıkarken, açık renkli, pamuklu, bol giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapka vekoruyucu olarak şemsiye tercih edilmelidir. Çocuklar, yaşlılar, kronik hastalar (diyabet, yüksek tansiyon, kalp, böbrek hastaları) gibirisk grubunda olanların artan sıcaklardan ve güneş ışığının zararlı etkilerinden kendilerini daha fazla korumaları gerekmektedir. Busıcak havalarda kronik hastalığı olan kişiler kullandıkları ilaçlar ve beslenme durumları hakkında hekimlerine danışmalıdırlar. Çocuklar sıvı elektrolit dengesine daha duyarlı oldukları için daha dikkatli olunmalı ve sık sık su içirmelidir.

 

Yaz aylarında artan sıcaklar nedeniyle önemli bir başka konu da besin zehirlenmeleri. Bu tür zehirlenmeler çoğunlukla hafif seyirli vekısa süreli olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besin cinsi ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalık tablosunun daha ağır seyretmesine sebep olmaktadır. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel risklibesinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin saklanması, hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.