Srebrenİtsa Soykırımının 20.Yılında Acı ve Gözyaşı

Srebrenİtsa Soykırımının 20.Yılında Acı ve Gözyaşı

Srebrenİtsa’da 20 yıl önceki soykırımda hayatını kaybedenlerden 136’sı daha dün Potoçari Anıt Mezarlığı’nda defnedildi

A+A-

Törenlere Başbakan Davutoğlu ve çok sayıda devlet adamı da katıldı. Sırbistan Başbakanı Vuçiç’e,  kurbanların yakınları taş ve şişe fırlatıldı.  Vuçiç, yüzünden yaralandı.

 

Bosna’da 1995 yılında yaşanan ve her yaştan 8 bini aşkın Boşnak erkeğin Sırp güçlerince öldürüldüğü soykırımın yıldönümü için Srebrenitsa’da düzenlenen anma töreninde acı tazelendi.

 

Avrupa’da, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden kurbanlar için Potaçari’de düzenlenen anma ve cenaze törenine devlet ve hükümet başkanları ile halk katıldı. Liderler, ilk olarak soykırım kurbanları için hazırlanan Anı Odası’nı ziyaret etti. Tören alanında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Boşnakları öldürenler sadece insanları değil insan onurunu da öldürdüler. Buraya sadece 8 bin kurbanı anmak için değil, tüm insanlığı temsil ettiğimiz için gelmeliyiz. 8 bin kardeşimizi öldürenler hepimizi öldürdüler. Uluslararası topluluk bu olayları engelleyemedi. Bir arada olursak soykırımlar yaşanmaz” dedi. Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, burada yaptığı açıklamada, geçmişin değiştirilemeyeceğini ancak daha iyi ve aydınlık bir gelecek inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Kitaroviç de burada bir soykırım işlendiğinin ve bu soykırımın kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç ise Srebrenitsa’nın sonsuz bir acı ve tüm dünyaya bir uyarı olduğunu vurguladı.

 

Vuçiç’e saldırı

 

Soykırım kurbanlarının defnedildiği alana girerken ıslıklanan Aleksandar  Vuçiç’e bazı vatandaşlar sert cisimler attı. Saldırı sırasında Vuçiç’in gözlüklerinin düştüğü görüldü. Soykırım anıtına çiçek bıraktığı sırada “adalet” ve “Vuçiç dışarı” sloganları atan kalabalığın fiziksel saldırı girişiminde bulunması üzerine Vuçiç, Potoçari Anıt Mezarlığı’ndan çıkarıldı.

 

Toplu mezarlardan çıkarılan ve DNA testiyle kimlikleri belirlenen 136 Bosnalı, Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.